четвер, 26 липня 2018 р.

Неповторне місто килимів

Глиняни, що у Золочівському районі , одне з найменших містечок не лише Львівщини, а й України загалом. Згідно з народними переказами, назва містечка походить від того, що попри достатню кількість довколишніх лісів, місцеві мешканці будували свої будинки з глини.
           Глинянці упродовж кількох століть не зраджували своєму улюбленому промислу – ткацтву, яке згодом переросло в килимарство і прославило місцевих майстрів далеко за межами краю. Килими експонувались на виставках у Варшаві, Відні, Берліні. Ними пишалася не лише Україна, а й Австрійська імперія, а згодом і Польща. Зараз ці килими розкидані по всьому світу. Вони представлені в кращих музеях Європи. За часів незалежної України килимарство втратило свій розмах, але не занепало цілком. У Глинянах досі живуть майстри, які підтримують традицію і допомагають молоді, яка проявила ініціативу її відновити.
          У 2017 році в Глинянах відбулося відкриття навчально-виробничого комплексу трансформерного типу «МОЗАЇКА».  Ще австрійська споруда старої школи, збудованої в 1856 році, завдяки 90% фінансуванню Європейського Союзу перетворилася у сучасний інтелектуально-розвитковий центр регіонального значення. В комплексі є сучасні виставкові зали, навчальні аудиторії та конференц-зали. А горище старої споруди перетворене на 30-місний хостел. Основна діяльність НВК "Мозаїка" спрямована на відновлення і подальший розвиток традиції килимарства, зміцнення туристичного потенціалу Глинянщини, створення можливості для індивідуального та професійного розвитку і подальшого працевлаштування мешканців міста й околиць.
           Нещодавно учасники команди #Unicorn мали змогу побувати у НВК «Мозаїка». Школярі не лише оглянули виставкові експозиції, а й побачили яким чином виготовляють килими та навіть спробували зробити це власноруч.
           Унікальність глинянських килимів полягає у тому, що вони є повністю екологічними, оскільки виготовляють їх виключно з натуральної сировини – із бавовняних або шерстяних ниток. Більше того, килими плетуть вручну, що додає їм ще більшої цінності.
            Автентичні килими є чудовою атракцією для туриста. 











Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.