середу, 25 липня 2018 р.

Знайомтесь - село Зірне

Наша команда "Барви Случа", опрацьовуючи різноманітні джерела інформації та подорожуючи Березнівщиною, вирішила знайомити з цікавими куточками рідного краю і вас. Отож, хочемо розповісти  про цікавинки с.Зірне.


Історія населеного пункту Зірне починається в другій половині XIX століття. Саме тоді у спадок від одного з найбільших землевласників Волині Михайла Коржанівського переходять навколишні землі до Михайла Малинського, що був одружений на його близькій родичці. На території Березнівського району Малинський володів 18 тисячами десятин лісу і 700 десятинами орної землі. В 70-х роках XIX століття неподалік від Березного Михайло закладає новий маєток. Його назву пов'язують з ім’ям сина Зурена, що загинув в молодому віці. Ця назва закріпилось за новим маєтком, а потім і населеним пунктом перейменованим на Зірне. 
За переказами, будівельні матеріали завозили до Зірного з-за кордону, а місцеві жителі власноруч копали осушувальні канали, залишки яких й досі можна побачити у селі. Михайло Малинський запросив так звану «Західну експедицію з осушення боліт», на чолі якої стояв відомий геолог І. Жидівський.
Окрасою ж стала садиба Малинських. Побудована вона із коркового дерева у стилі модерн. Краса маєтку вражала: усі його 44 кімнати були прикрашені величезними дзеркалами, кришталевими люстрами, картинами, на підлозі лежав паркет.


Ось так виглядав маєток.
Донині збереглися окремі будівлі.
Нині у садибі Малинських працює протитуберкульозний диспансер.
Поступово на території садиби Малинських зводили будинок для прислуги, власну електростанцію, яку приводив у роботу паровий двигун, конюшню, де свого часу вирощували коней для польської армії, склад для зерна та водонапірну башту, яка вціліла та досі працює.


Оточував садибу парк. Зірненський парк - це пам’ятка садово-паркового мистецтва місцевого значення. Заснований 1905 року, а статус отримав відповідно до рішення Рівненської обласної ради у 1972 році. Керував роботами зі створення парку ірландський живописець Діонісій Міклер. Близько 80 видів екзотичних дерев збереглося й донині. Серед них — сосна Веймутова з шишками довжиною 15 сантиметрів, клен сріблястий, тополя волосистоплідна, а також стара розлога липа діаметром 5 метрів. Декоративні чагарники представлені бузком звичайним, чубушником, шипшинами, черемхою. Зростають тут також калина, глід, малина, бузина.
У парку було прокладено доріжки із бруківки, встановлено ліхтарі. Його прикрашали озерця із альтанками. Дещо збереглося і до цього часу.


А детальніше про маєток панів Малинських та Зірненський парк можна дізнатися, переглянувши відео


або ж завітавши до нас.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.