середу, 11 липня 2018 р.

Батьківщина вітчизняного футуризму


 Чорнянський краєзнавчий музей, розташований у двох кімнатах школи, вміщує напрочуд велику кількість експонатів і матеріалів, що охоплюють історію села від найдавніших поселень до сьогодення. Працівник музею, вчитель історії  Сергій Макарович Іщук люб’язно ознайомив ГУКівців з експозиціями музею.

 

 Перший зал охоплював період з найдавніших часів до кінця ІІ світової війни (в тому числі – заснування села, розвиток господарства, революційні події, видатні діячі, бранці концтаборів).

 

Другий присвячений післявоєнному періоду, здобуткам Чорнянки в освіті й спорті.

  

 Особливу цінність має інформація про родини й діяльність Мордвінових і Бурлюків.
Маєток Чорнянка було придбано графом Миколою Семеновичем Мордвиновим в 1791 р Мордвинов - адмірал, видатний діяч, з 1785 року очолював Чорноморське Адміралтейське правління в Херсоні, а пізніше в Миколаєві. Був одним з перших організаторів Чорноморського флоту. Мордвинов жив в Херсоні з матір'ю і сестрами з 1784 по 1790 г. Через розбіжності з Потьомкіним подав у відставку і виїхав до Москви, але після смерті Потьомкіна знову повернувся в Херсон. Тоді, ймовірно, в 1792 році він і побував у своєму новому маєтку в 46 тис. гектарів на землі Кримського ханства, приєднаній до Росії в 1783 році. Центром маєтку був великий під - Чорна Долина, що лежить на шляху з Перекопу до Таванської переправі (Каховка-Берислав). Тут існував населений пункт, однак Мордвинов відніс центр своєї економії на 15 км на північний схід, де теж розкинувся під менших розмірів. Він тому називався, ймовірно, "Чорненький", тому і сама економія отримала назву Чорненька - чорненька - Чорнянка.

 

Першим спадкоємцем Чорнянки став Микола Миколайович Мордвинов, який народився, до речі, в Херсоні в рік приїзду Катерини Великої. Потім у володіння Чорнянка вступив Олександр Миколайович, а останнім її господарем став Олександр Олександрович Мордвинов. Мордвинови ніколи не жили в Чорнянці.
Економічне становище маєтку було блискучим.  Під пасовищами знаходилося до 16 350 га, в оренду здавалося до 19 620 га. Славилася Чорнянка, перш за все, скотарством. У господарстві утримувалося понад 40 тис. голів мериносових овець, до 600 робочих волів, до 175 корів, до 400 штук молодняка та іншого. Чудово було організовано молочне господарство. Масла і сири - швейцарський, Лімбургійська і Тільзітский, - збувалися в Херсон, Одесу та Севастополь. Величезні підвали з гаками в склепіннях збереглися і нині. Був свій завод кавалерійських і артилерійських коней.
З 1907 по 1914 рр. місце керуючого цієї величезної економією графа Мордвинова займала людина, сім'я якого прославила Чорнянка. Це - Давид Федорович Бурлюк - батько художника-футуриста Давида Бурлюка.
У Чорнянці Давидом Бурлюком була створена одна з перших футуристичних мистецьких угруповань, що отримала символічну назву "Гілея" за  геродотівською назвою лісистої області в Скіфської землі, в гирлі Дніпра. Для іменитих нині, а раніше нікому не відомих друзів Бурлюка Чорнянка стала творчою дачею. В різний час в ній побували: Володимир Маяковський, Велимир Хлєбніков, Михайло Ларіонов, Наталя Гончарова, Володимир Татлін, Олексій Ремізов, Олексій Кручених, Бенедикт Ліфшиць і багато інших. Тут розігрувалися театральні постановки, читалися вірші, були написані сотні віршів та прозових творів, створені численні замальовки і картини з видами Чорнянки.
Нині ж Чорнянка невпізнанно змінилася. Старий сад вирубаний і замість нього влаштований ставок, який визначив своїми кордонами обриси Чорненького пода. Більшість будівель економії знищено. Руйнуються сараї, і навіть підвали. У вересні 2007 року впав дах над одним з найоригінальніших об'єктів старої Чорнянки - довгого сараю зі стіною з червоної цегли і дикого рваного каменю зі своєрідною кладкою.


Цей сарай і багато інших об'єктів Чорнянки потрапили на живописні полотна Давида Бурлюка. Чорнянка виявилася одним з найбільш добре проілюстрованих маєтків Херсонщини, та ще й таким чудовим художником. Правда, відібрати роботи, присвячені Чорнянці, виявилося не так-то й просто, адже Бурлюк їх не підписував ...



Чорнянка руйнується. Це, на жаль, неминучий процес. Тепер головним завданням для нас стало якщо не зберегти пам'ятки, то хоча б пам'ять про них. Чорнянці це вдалося.


Садиба Мордвінових. Каховський район. Варто приїхати!

1 коментар:

  1. Надто важливий культурно-мистецький об'єкт для Каховського району! Молодці керівники команди, що організували подорож для профікемпівців!

    ВідповістиВидалити

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.