четвер, 19 липня 2018 р.

Історичний дух Степаня

Над річкою Горинь серед мальовничих поліських лісів та лук, потонувши в зелені садів та верб, розкинулось містечко Степань. Чарівний світ поліської природи, щедрі степанські землі, шовкові луги, споконвічні праліси, синя красуня Горинь та чисельні озера та ставки, багатющий рослинний та тваринний світ зробили цей край справжньою перлиною Волинського Полісся
Степань... Нині – це селище міського типу Сарненського району Рівненської області, яке своїм корінням сягає в сиву давнину. Як засвідчують історичні джерела, воно належить до найдревніших поселень Волинського Полісся, це добре укріплене княже місто часів Київської Русі, торговий і культурний центр протягом багатьох століть і має багатющу тисячолітню історію, адже перша згадка про Степань знайдена в «Поліській грамоті»  за 1005 рік …

Ще з княжих часів Давньої Русі на погоринських просторах творилися сторінки нашої істрорії. У літописах і хроніках закарбувалося чимало свідчень про історичні події та мужність, героїзм наших предків, їх волелюбність, велич їх духу.

Тому з великим задоволенням і ентузіазмом  історичний дух   Степанщини взялася вивчати і досліджувати команда школярів опорного закладу "Степанської ЗОШ І-ІІІ ст." «Юність» – учасників міжрегіонального профорієнтаційного проекту  ПрофіКемп  під керівництвом вчителя біології Романа Берника.

Гробниця графів Ворцелів – один з об’єктів туристично-екскурсійного маршруту «Історичними місцями древнього Степаня»,  який досліджують учасники команди.  Без минулого не буває майбутнього, отож  знайомимося з історією нашого краю.


У 80-х роках ХVIII столiття через шлюбні звязки Степань опинивcя в руках графiв Ворцелiв, рiд яких жив i розпоряджався в мiстечку бiльше ста рокiв. Тут народився відомий соціаліст-утопіст Станіслав Ворцель, який разом з братом Миколою Ворцелем боролися з російським самодержавством, співробітничали з декабристами і брали активну участь у польському повстанні 1830–1831 р.
Земельний маєток Ворцелiв обiймав усi села Степанської волостi, починаючи селами Ставок - Злазне i закiнчуючи селами Бутейки, Вербче, Кричильськ, Корост...
Ворцелями було побудовано багато красивих архітектурних споруд:  Римо-католицький костел, годинникова вежа, на їх кошти побудована Свято-Миколаївська церква.
Двоповерховий палац Ворцелiв стояв у саду навпроти Троїцької церкви, там була прибудована одноповерхова довга будiвля для життя прислуги та мурована стайня для тримання худоби, особливо для виїзних коней.
За палацом метрiв за 40, була побудована кругла вежа, яку називали часовнею. Часовня ця була висотою 7 метрiв, діаметром 4 м. На нiй зверху був прикрiплений великий годинник, який подавав сигнал для працюючих у полi чи лiсi крiпакiв, пiд час виходу їх на роботу, пiд час обiду, а також по закiнченнi робочого дня.


Часовня i будинок Ворцелiв стояли ще в 20-х роках ХХ століття, а пізніше були розібрані.
На старому римо-католицькому кладовищi Ворцелi силами крiпакiв збудували усипальню,  у вигляді маленької  пiрамiди, в якiй хоронили членів вимираючої родини. Вона  єдина із усіх споруд збереглася до наших днів.
Рiд Ворцелiв звiвся у кiнцi ХIХ столiття.



У планах юних дослідників цілий ряд цікавих історичних місць, промислових та природних об’єктів. Тож запрошуємо до подорожі!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.