четвер, 12 липня 2018 р.

Попереду – нові дослідження та неймовірні враження


Львів – дуже колоритне, багате на історію та культуру місто. Ми знаємо його з багатьох сторін: це і легенди Львівської опери, і життєпис Короля Данила, і перша аптека-музей чи гасова лампа, і притча про львівську каву та багато іншого. Місто Лева настільки нетипове, загадкове та романтичне, що у різні часи, наче магніт, заманювало до себе не тільки туристів, а й творчих натур, котрі шукали музу та натхнення: музикантів, артистів, режисерів, письменників.
Зважаючи на тематику туристичного маршруту львівської команди «Тримбульки», учасниці Міжрегіонального інноваційного проекту профорієнтаційного напряму «Профікемп», що спільно реалізовується за сприяння служби зайнятості, управління освіти та бібліотечної системи, ми хочемо Вам розповісти окремі цікаві факти з історії древнього Львова. Багато відомих митців побували у столиці Галичини. Працюючи чи відпочиваючи, просто проїздом чи під час гостювання у друзів, вони зачаровувалися галицьким колоритом і з приємністю згадували його у творах, листах, щоденниках.
Генрик Сенкевич (1846-1916). Польський романіст, володар Нобелівської премії. На час візиту до Львова (з 29 квітня до 5 травня 1900 року) він уже був одним із найвідоміших і найбільш високооплачуваних польських письменників. Серед громадськості користувався популярністю передусім через патріотичну трилогію «Вогнем і мечем» (1883-1884), «Потоп» (1884-1886) та «Пан Володийовський» (1887-1888), в якій описував боротьбу з повстанням Богдана Хмельницького, шведським вторгненням у Річ Посполиту та війни з турками. Проживав романіст у Львові в будинку, де тепер знаходиться готель «Європейський». Ось кілька слів з промови письменника: «Протягом усього мого перебування у Львові там мене сердечно приймали як мої колеги по перу, так і всі решту людей. Щиро за це дякую і виголошую: хай живуть львів’яни»!
Ярослав Гашек (1883-1923). Чеський письменник-сатирик, автор повісті «Пригоди бравого вояка Швейка», учасник Першої світової війни. У 1918-1920 роках служив у лавах Червоної армії на Східному фронті, був членом раддепу Іркутська. Гашек відомий не тільки як письменник-гуморист. Він став популярним у празьких літературних та інших творчих колах як представник мистецької богеми. У Львові побував у юнацькому віці: «У цілому світі я не бачив нічого величнішого за ту ідіотську Галичину», – казав Гашек, на честь якого назвали одну із міських вулиць.
Леопольд фон Захер-Мазох (1836-1895). У січні 1836 році у Львові в родині начальника поліції королівства Галіції та Лодомерії (Володимирії) Леопольда Захера та у його дружини Шарлотти Мазох народився хлопчик Леопольд, якому судилося стати одним із найвідоміших у світі уродженців Львова за всю історію існування міста. Як добре знаний романіст і літератор з висококласною освітою, Леопольд Мазох у творах, присвячених Галичині, постійно декларував думку про єдність народу. Письменник настільки захоплювався Україною, що добра третина творів була написана про колиску дитинства автора – Галичину. «Галицькі історії», «Жіночі образки з Галичини». «Рай на Дніпрі» – це далеко неповний перелік творів, присвячений українському краю. Леопольд Мазох був настільки культовою особистістю, що «заслужив» у Львові навіть на власне однойменне кафе.
Антон Чехов (1860-1904). Класик світової літератури. Лікар за фахом. Почесний академік Імператорської Академії наук з розряду красного письменства (1900-1902). Один із найвідоміших драматургів світу. Його твори перекладені на понад 100 мов. А п’єси, зокрема «Чайка», «Три сестри» та «Вишневий сад», уже понад сотню літ не сходять з репертуару багатьох театрів світу. 7 вересня 1894 році Чехов прибув до Львова. Він, ніким не помічений, довго ходив міськими вулицями, навідувався до книгарень, у тому числі й книгозбірні Наукового Товариства імені Шевченка, де придбав прекрасно виданий «Кобзар». Чехов дуже втішився покупкою, про що написав своїй сестрі. Сучасники драматурга свідчать, що він часто називав себе «малоросіянином» і вважав Україну своєю другою батьківщиною. Його бабуся по лінії батька була українкою, тому в родині звучала соловїна мова у піснях та виставах.
Наша розповідь лише про декількох письменників, котрі свого часу гостювали у Львові, а попереду у команди «Тримбульки» – нові пошуки, цікаві дослідження та неймовірні враження, з якими хлопці та дівчата охоче поділяться з читачами.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.