четвер, 5 липня 2018 р.

Перлина Поліського краю - базальтові стовпи


Цією пам’яткою природа довела свою неперевершеність майстра-архітектора...
Вона запропонувала нам унікальну споруду із базальтових стовпів-багатогранників, що вишикувані стрункими рядами і  вражають своєю монументальністю та стрункістю геометричних фігур.



А щоб глядач не втомився від одноманітності форм, йому представлена неперевершена скульптура базальтового віяла. І все це – в обрамленні філософського спокою кришталевої води. Хочете пересвідчитись, що таке є насправді і помилуватись чудом? Завітайте на Івано-Долинське родовище базальтів, що в с.Берестовець Костопільського району Рівненської області.



Базальтові стовпи - різновид базальтів, що має в поперечному перерізі - форму від чотирьохгранних до семигранних. Товщина стовпів коливається в межах від 0,6 до 1,2 м. Переважають із товщиною 0,8-1,0 м. Висота – від 3-х до 30 м. Мають властивість давати прямий рівний розкіл.



Заказник є комплексним: стратиграфічний, петрографічний, мінералогічний, палеовулканічний, розташований на західному схилі Українського кристалічного щита. Загальна протяжність відслонень базальтів у межах заказнику 180—230 м. Також на території заказнику є мінерали: адуляр, хлорит, яніт, кварц, халцедон, кальцит, барит, гематит, пірит, марказит, псиломелан, борніт, азурит, мідь самородна.





Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.