четвер, 10 січня 2019 р.

Святиня, перша згадка про яку, сягає XVI століття.






















Діана Стецик: об'єкт мого дослідження, 
команда Oil City, м. Борислав, Львівщина.
Подорожуючи Східницею, Вашу увагу обовязково приверне Церква святих апостолів Петра і Павла, що знаходиться в центрі селища та є його окрасою. В цьому переконались школярі бориславської команди #OilCity, котрі в ході реалізації міжрегіонального профорієнтаційного проекту #ПрофіКемп вивчають цікаві та визначні місця свого краю.
На жаль, до наших днів не збереглася первинна фундаційна документація, ані в оригіналі, ані в копіях, яка була втрачена ще в середині XVIII століття. Натомість збереглися описи та копії двох ерекційних грамот пізнішого часу: 1660 року – фундуш (земельне надання) шляхетного роду Попелів  та 1808 року – надання Гая Кароля, власника Східниці. І на основі джерел пізнішого часу, дослідники все таки віднаходять інформацію про те, що найдавніша згадка про цей парафіяльний храм датована 1589 роком.
Перша дерев’яна споруда церкви функціонувала під титулом святого Миколая, а після побудови нового, також дерев’яного храму, в 1767 році отримала титул Святих верховних апостолів Петра і Павла. Через сто тридцять років, у 1897 році, за кошти місцевого населення розпочато зведення новітнього кам’яного храму із збереженням титулу Святих верховних апостолів Петра і Павла за проектом відомого галицького архітектора Василя Нагірного. Спорудження церкви завершено в 1901 році та незабаром освячено Перемишльським владикою Костянтином Чеховичем. Парафія отримала від Апостольського Престолу два відпусти – на день Св. Миколая (19 грудня) та на день Св. апостолів Петра і Павла (12 липня). З 1905 р. богослужіння в храмі почали відправлятися систематично.

Церква є споруджена у візантійському стилі та накрита бляхою. Храм в плані має хрестоподібну форму та прикрашений п’ятьма банями або інакше куполами. Середхрестя увінчане восьмериком із великою банею, що височіє над іншими подібними чотирма куполами, які є значно меншими за розмірами та довершують кутові приміщення, виведені на ту ж висоту. В 2012 році, до 110 річниці заснування церкви, храм було реставровано: відремонтовано та оновлено стіни храму, куполи покрили золотом.
Вхід на церковну територію веде через муровану стінну дзвіницю, споруджену ще в 1901 році. Її зведено у формі брами із південної сторони церковного подвіря в напрямку до головного входу. На цій дзвіниці у 1909 році було розміщено 5 дзвонів, чотири з яких знаходилися в доброму стані, а один був розбитий. Сьогодні на богослужіння до цієї церкви, парафіян кличуть також 5 дзвонів.

При зведені новітнього храму збережено давню традицію та всередині церкви розміщено три вівтарі. Посередині знаходиться великий вівтар, іменований на честь патронів храму, святих апостолів Петра і Павла, який було відреставровано в 1842 році. Іконостас та Царські Ворота оздоблені намісними іконами. Праворуч знаходиться образ Ісуса Христа, ліворуч – Богородиці, а над Іконостасом розміщено в два ряди 12 апостолів з іконою Ісуса Христа Спасителя по центру.
У храмі також споруджено два бічні богослужбові вівтарі. Праворуч знаходиться бічний вівтар на честь Святого Миколая, накритий обрусами та оздоблений свічками. Ліворуч розміщено другий бічний вівтар із образом Благовіщення Пресвятої Діви Марії. Окрім цих ікон, по правій стороні біля Святого Миколая знаходиться ікона Святої Параскеви, а по лівій стороні - над лавками, які також реставровані у 1842 році, ікона Святого Михайла. На всіх вівтарях, як головному, так і бічних, знаходяться антимінси (освячені тканини із мощами святих, без яких не могла відбуватися євхаристія), які дозволяють відправляти кілька богослужінь.

Документи свідчать, що парафіяльна церква була забезпечена певними матеріальними ресурсами, що дозволили їй вистояти у важких умовах під час першої світової війни та національно-визвольного руху. В теперішній час Церква святих апостолів Петра та Павла також продовжує оновлюватись. Так, в лютому 2018 року розпочато реставрацію внутрішньої оздоби церкви.

Впродовж всіх історичних періодів становлення та розбудови парафіяльного храму в Східниці, церква Петра і Павла відігравала провідну роль в організації громадського життя місцевої парафії, яке базувалося та базується дотепер на християнських цінностях.
Збагачуйтесь духовно разом з учасниками міжрегіонального профорієнтаційного проекту для учнівської молоді ПрофіКемп, обираючи туристичний маршрут запропонований командою Oil City.























Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.