середу, 23 січня 2019 р.

Тімур, учасник команди «MunkachBand»: "Досліджую професію офіціанта"

Сьогодні, я учасник команди «MunkachBand», Тімур вирішив дослідити професію «офіціанта» та її особливості. Хто ці люди та які завдання виконують? Які знання та риси для них притаманні? В нашому місті мало не на кожному кроці є заклад харчування. І жоден ресторан, кафе, бар, місце продажу напоїв та їжі неможливий без офіціанта. Адже вимоги сьогодення диктують обов’язковість якісного обслуговування, а мукачівці готові платити за сервіс. І часто за професійністю обслуговування відвідувачі визначають рівень закладу. Я зрозумів, що професія офіціанта одна з найзатребуваніших на ринку праці, і заробляють професіонали у сфері ресторанного бізнесу досить непогано. А професійна робота офіціанта – це мистецтво. Щоб зазирнути всередину професії офіціанта, я завітав у відомий ресторан європейської кухні, що у нашому міста. Офіціант на вході привітався та запросив пройти за столик. Молодий чоловік допоміг зняти пальто і запропонував чаю, кави і це звична практика. У їхньому закладі до кожного гостя особливий підхід. Офіціанти зустрічають і проводжають клієнта і намагаються створити всі умови, аби гість почувався тут якнайкраще.
Щойно гість зайшов до ресторану, офіціант цікавиться, скільки буде людей і проводить за вільний стіл, пропонує якийсь аперитив, а вже тоді дає меню та приймає замовлення. Мене здивувало те, що серед персоналу закладу жодної жінки. Усі офіціанти – молоді чоловіки. Із акуратно укладеним волоссям, у білих випрасуваних приталених сорочках.
Здавалося б, що обов’язків в офіціанта не так багато, зустріти гостей та подати страву, отримати рахунок. Насправді, за все, що відбувається в залі та на столах, відповідають офіціанти. Вони мають і вчасно прийняти/подати замовлення, стежити за чистотою у залі, та ще й встигати спілкуватися із відвідувачами. Але робити це треба вміло. Одночасно виконувати всі побажання клієнта, але так, щоб клієнт не відчув впливу офіціанта та нав’язування. Праця професіонала, офіціанта - це справжнє мистецтво, дуже високий рівень професійної, оперативної творчості. Робота офіціанта досить складна морально. Бо відвідувачі бувають різними, догодити потрібно кожному і завдання офіціанта зробити все, аби гість, неважливо з яким настроєм зайшов у ресторан, вийти має обов’язково у гарному настрої. Обов’язково до клієнта треба підходити з гарним настроєм, усмішкою. І щоб догодити клієнту, треба читати його емоції, погляд, настрій, знати вихід із будь-якої ситуації. Офіцінт має мати комунікативні здібності, вміти легко контактувати з людьми різного віку, бути тактовним, ввічливим, врівноваженим, мати гарну пам’ять.
Побувавши в ролі офіціанта, я зрозумів, що професія офіціанта   має ряд привілеїв, які можуть бути непомітними одразу. Зокрема, постійно працюючи з людьми, можна завести багато цікавих знайомств, які згодом можуть виявитися навіть корисними. Крім того, працюючи на такій роботі, ніколи не відчуєте себе самотнім, адже співрозмовника знайти надзвичайно легко. Завдяки постійному спілкуванню буде легше знаходити спільну мову із людьми не тільки на вашому робочому місці. А завдяки тому, що під час роботи офіціант завжди в русі. Не можна забути і про той факт, що працюючи офіціантом людина збагачується досвідом.
Ресторанний бізнес в нашому місті стає дедалі популярнішим, кількість кав’ярень і кафе зростає, а разом із цим зростає і кількість необхідного персоналу. Тому якщо ви не знаєте, чим зайняти себе влітку або вам потрібен заробіток, сміливо можете шукати роботу офіціантом. Так ви здобудете масу вражень і пізнавальний досвід, який можливо колись Вам знадобиться!


Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.