суботу, 12 січня 2019 р.

Фанроутівці дізнаються про гру більярд.

Команда Fun-Route продовжує знайомити з оздоровчим комплексом "Орлан". Фанроутівці дізнаються про гру більярд. Більярд — гра кулями на спеціально обладнаному столі.

Усі сучасні варіанти гри проходять на спеціально обладнаному столі за допомогою довгої тонкої палиці (кия) та набору куль. Суть гри в більярд — вдарити києм по кулі, яка розташована на столі, і поцілити цією кулею в іншу. Здебільшого, метою гравця є забити одну з куль, що зіткнулися, у спеціальний отвір в краю столу (лузи); проте чого саме прагнеться від зіткнення двох куль залежить від різновиду самої гри у більярд.



 Для різних видів гри у більярд існує власна термінологія. Нижче наведено деякі загальні терміни.

Биток — куля, по якій наноситься удар.

Борт — край більярдного столу, покритий гумою і тканиною.

Кий — довга пряма палиця для гри в більярд, один кінець якої тонший, а другий — товстіший та важчий.

Кікс — невдалий удар у грі в більярд, коли кий лише ковзнув по кулі.

Луза — один із шести отворів із сітчастими мішечками, що розташовані по краях більярдного столу.

Міст — позиція руки яка підтримує кий. Існують різні види моста: відкритий, закритий (вказівний палець розташований над києм), високий (долоня руки не торкається до сукна).

Рест (підставка, машинка) — предмет більярдного інвентарю, довга тонка палиця із наконечником який під час удару підтримує кий. В народному сленгу називають хто як хоче: машинка, підставка, теща, проте в залежності від типу наконечника назви різні: палиця із наконечником у формі літери Х називається — Рест; палиця в якої наконечник у формі пів-дуги, з трьома виїмками для кия — Спайдер.

Трикутник — трикутна рамка, за допомогою якої більярдні кулі встановлюються у формі піраміди перед початком гри.

Фукс — куля, яка потрапила до лузи неочікувано, непередбачено.

Вінт — удар не по центру кулі, з метою надати додаткового обертання. Рекомендується робити відступ не більше 2/3 радіусу кулі, в іншому випадку існує ймовірність кіксу, оскільки при протяжному ударі кий має більшу швидкість, ніж биток, що отримує імпульс.

Накат (Верхній вінт) — удар вище центру кулі, а також ефективніший з протяжним ударом. За рахунок такого удару, після першого доторку з іншими кулями, биток зберігає частину імпульсу в обертанні і котиться у бік лінії кию.

Відтяжка (Нижній вінт) — удар нище центру кулі. Можлива лише при різкому ударі, інакше отримаємо що кий штовхає вперед биток, і результат отримаємо накат. За рахунок такого удару, після першого доторку з іншими кулями, биток котиться в зворотній до набутого імпульсу бік.









Всі бажаючі зіграти у гру більярд, можуть відвідати комплекс "Орлан", що за адресою: м.Рахів, вул.Шевченка,51

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.