суботу, 19 січня 2019 р.

Купання на Водохреще - 10 правил безпеки

Fun-Route проводить власне дослідження - як правильно купатись в ополонці на Водохреще.

19 січня всі християни відзначають велике свято - Хрещення Господнє (Водохреща). Третє й завершальне свято Різдвяного циклу - Водохреще, або Йордан.  Саме хрещення означає очищення душі і тіл. Приготування до Водохреще починається з вечора напередодні - на водоймах вирізають ополонки у формі хреста, а господині готують пісну кутю. За християнським обрядом вважається, що від опівночі вода набуває цілющої сили.
 Багато сміливців приймають героїчне рішення скупатись в ополонці, серед них і рахівчани. Віруючі люди стверджують: купання в ополонці на Водохреще для православної людини - не небезпека, а благо, яке може принести навіть чудесне зцілення від хвороб. Втім, перш ніж стрибнути в ополонку, запам'ятайте кілька простих правил, які зроблять ваше занурення безпечним.

Правило перше:для купання в ополонці на Водохреще: протестуйте свій організм на наявність медичних протипоказань. Початківцям потрібно загартовувати організм хоча б до року.
Лікарі категорично заперечують купання в ополонці на Хрещення при наявності таких проблем зі здоров'ям: 
- запальні захворювання носоглотки, придаткових порожнин носа, отити; 
- серцево-судинні захворювання; 
- епілепсія, перенесені травми черепа; склероз судин головного мозку; 
- неврити, поліневрити; 
- цукровий діабет, тиреотоксикоз; 
- глаукома, кон'юнктивіт; 
- туберкульоз легенів, запалення легенів, бронхіальна астма, емфізема; 
- нефрит, цистит, запалення придатків, запалення передміхурової залози; 
- виразкова хвороба шлунка, ентероколіт, холецистит, гепатит; 
- венеричні захворювання. 

Правило друге: для купання в ополонці на Хрещення потрібно правильно вибрати місце. 
Водохресні свята для рятувальників - це чималий головний біль. Люди лізуть у воду, де заманеться... Результат буває дуже сумним. 
Ідеальна ополонка для купання в ополонці на Водохреще - це: 
- перевірене місце. Бажано - організоване.
- глибина купелі не повинна перевищувати 1,8 м. 
- купіль повинна бути огороджена, щоб уникнути випадкового падіння у воду. 

Правило третє: не забудьте про купальник або плавки, рушник і махровий халат, комплект сухого одягу. Візьміть з собою і якесь взуття, щоб не йти по льоду босоніж - це далеко не кожній людині під силу. Але врахуйте, що тапочки не повинні бути на гумовій підошві - вона ковзає.  
Після купання потрібно переодягтися в суху білизну. 

Правило четверте: перед купанням злегка розігрійтесь. Роздягнувшись, помахайте руками, зробіть декілька присідань, нахилів. Тіло повинне бути гарячим, але не пітним. 


Правило п'яте: для купання в ополонці на Водохреще: традиція передбачає триразове занурення в ополонку з головою. Але майте на увазі, що купання в ополонці на Хрещення - це не канон, а традиція. Тобто не буде гріхом, якщо ви побережете свою голову, знаючи, що доведеться їхати з мокрим волоссям по морозу. 

Правило шосте: Багато людей, занурившись у воду, відчувають прилив нестримної радості, який провокує їх затриматися у воді хвилин на п'ять. Майте на увазі, що цей напад радості - не благодать Божа, а наслідок складних хімічних реакцій, що протікають в організмі під впливом холоду. Затримавшись у воді під впливом ендорфінів, ви ризикуєте своїм здоров'ям. 

Правило сьоме: зігрійтеся після купання! Розітріть тіло рушником, швидко одягніться. І випийте що-небудь гаряче: чай, наприклад. 

Правило восьме: ніякого спиртного до купання! І максимум, що можна собі дозволити після - це трохи церковного кагору. Широко поширена думка про те, що спиртне гріє організм. Але це тільки в перші півгодини після ухвалення! Потім настає зворотний ефект, який може призвести до серйозних застуд. 

Правило дев'яте: довіряйте своєму організму! І, якщо погляд на холодну воду викликає у вас жах, подумайте ще раз - чи варто? 

Правило десяте: не заходьте у воду без молитви. Нехай короткої ("Отче наш", наприклад), хай своїми словами, але зверніться в цей день до Бога зі словами, що йдуть з самого серця. 

ОХОЧИХ РАХІВЧАН, ОКУНУТИСЯ У СВЯТУ ВОДУ, СЬОГОДНІ НА РІЧЦІ ТИСА БУЛО ЧИМАЛО.  СПОДІВАЄМОСЯ, ВСІ БУДУТЬ ЗДОРОВИМИ І ЩАСЛИВИМИ, FUN-ROUTE ВІТАЮТЬ УСІХ ЗІ СВЯТАМИ ТА ЗИЧАТЬ МІЦНОГО ЗДОРОВ"Я.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.