понеділок, 14 січня 2019 р.

Команда профікемпівців «MunkachBand» вивчає традиції, звичаї та прикмети


Відвідавши фестиваль «Червене вино» та зустрівшись з колядниками, ми довідались багато цікавого про святкування Старого Нового року! Це останнє свято з серії «новорічних» і має безліч цікавих обрядів і традицій для святкування. Це унікальне свято відзначають у багатьох країнах світу і, незважаючи на те, що в Україні воно не є офіційним, чимало мукачівців за традицією теж про нього не забувають. А що це ж за день, і коли його святкувати, які існують традиції і прикмети ми Вам розповімо:

Наші предки вірили, що ввечері 13 січня Бог з неба оглядає всі будинки і господарства. Тому з ранку наводили скрізь порядок - жінки у будинках, чоловіки на обійстях все вичищали. Потім готували святкові страви, щедро годували домашню худобу. Купалися самі, одягали чистий одяг і приймалися за вечірню трапезу. Звичаї святкування Старого Нового року збігаються зі святкуванням новорічної ночі. На вечерю сідає вся сім'я. Зустрічати свято потрібно в мирі та злагоді, не можна сваритися. Новорічна ніч, як і різдвяна, вважалась у народі чарівною, з нею було пов’язано чимало повір’їв. Очевидно, під впливом християнства виникло уявлення про те, що в ніч із 13 на 14 січня «відкривається небо» і в Бога можна попросити все що завгодно!
Вечір напередодні Старого Нового року збігається з українським народним святом Маланки. Святкування його походить від давнього, дохристиянського звичаю. За християнським календарем – це також день преподобної Меланії. Меланка - Вода спадає на Щедрий вечір разом з Василем-Місяцем сповістити господарів про майбутні урочистості і погостювати в народі. За традицією, на Меланки 13 січня готували ситну їжу до вечора, тому його ще називали Щедрим. Після вечері, щоб залагодити якийсь конфлікт, сусіди йшли один до одного миритися, щоб “Новий рік зустріти в світі і згодою”. А хлопці, які перед цим “отримали гарбуза”, вдруге посилали сватів з надією на згоду. Обов’язковими частуваннями на столі в цей день це пироги, вареники з сиром, страви зі свинини, млинці, різні ковбаси. А на ранок наступного дня 14 січня молодь проводила щедрування і посівання і просила у господарів будинку смачних дарів! Після закінчення всіх обрядових дій господарі пригощали посівальників, давали їм яблука, бублики, пиріжки та інші ласощі, а часто й гроші. Зерно, що хлопчики розкидали по хаті, господарі збирали і давали курам, щоб вони краще неслися. 
Нам цікаво було дослідити особливості святкування Старого Нового року, а особливо традиції, звичаї, прикмети та народні обряди.
І наша команда «MunkachBand» бажає Вам гарного та приємного свята!





Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.