середу, 23 січня 2019 р.

Fun-Route бере участь у святкуванні 100-річчя від Дня Соборності України

22 cічня, в Міському Парку імені Т. Шевченка відбувся урочистий мітинг присвячений святкуванню 100 річниці Дня Соборності України та 73 річниці утворення Закарпатської області.

Боротьба українського народу за соборність своїх земель – одна із важливих сторінок нашої історії. 22 січня 1919 року було проголошено Акт Злуки Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки, який об’єднав всі українські землі під знаком однієї держави. І саме 22 січня ми відзначаємо День Соборності.


Поринемо у минуле і згадаємо, як то було. 

 “Разом з власної волі з 1919 року” - під таким гаслом Україна відзначає столітній ювілей Акта Злуки 22 січня. Fun-Route пропонує інформаційні матеріали до Дня Соборності.

 Першою на руїнах Російської імперії постала Українська Народна Республіка, пізніше, вже в листопаді 1918-го, на теренах колишньої Австро-Угорщини утворилася Західноукраїнська Народна Республіка. Проголошення Соборності УНР і ЗУНР 22 січня 1919 року - історичний акт об’єднання українських земель в одній державі.

“Однині воєдино зливаються століттями одірвані одна від одної частини єдиної України – Західно-Українська Народна Республіка (Галичина, Буковина і Угорська Русь) і Наддніпрянська Велика Україна. Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які умирали кращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка”, - йшлося в Універсалі Директорії УНР 22 січня 1919 р.

“Об’єднання українських земель відбулося з ініціативи і власної волі українців, а не було накинуто насильно зовнішніми чинниками. 
“Національна єдність – обов’язкова передумова успішного спротиву зовнішній агресії. Її брак в часи Української революції 1917-1921 років призвів до втрати державності, що в довготерміновій перспективі призвело до мільйонних втрат від Голодомору 1932-1933 років, репресій та війн”

Комуністичний тоталітарний режим викреслював із історичної пам’яті факт проголошення та об'єднання УНР і ЗУНР в одну державу. Але її зберігали мешканці Західної України й українська політична еміграція в країнах Західної Європи й Америки.

Ідея соборності України стала ключовою для наступного покоління учасників українського визвольного руху у XX столітті 1920-1950 років. Українська повстанська армія боролася  за створення Української самостійної соборної держави.

21 січня 1990 року, в Україні понад мільйон людей, узявшись за руки, створили безперервний ланцюг від Києва до Львова. Український «Живий ланцюг» став однією з наймасовіших у тогочасній Центрально-Східній Європі акцій боротьби за свободу. Вже за рік Україна відновила свою незалежність.

До 100-річчя Соборності України Fun-Route бере участь у урочистостях присвячених цій даті.







Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.