пʼятниця, 11 січня 2019 р.

Команда «MunkachBand» смакує медовими пряниками!


На Міжрегіональному фестивалі «Червене вино» ми, команда «MunkachBаnd», познайомились з майстринею, яка створює неймовірні медові пряники і нам стало цікаво: "Як можна їсти таку красу?". Більшість туристів – гостів фестивалю купляють ці витвори мистецтва виключно на згадку про візит до Мукачева, участь у фестивалі «Червене вино», адже на прилавку майстрині можна знайти пряники на будь-який смак: як для дорослих, так і для малечі. Бували випадки, що люди плутали кольорові смаколики із сувенірними магнітами або ж часто питали чи вони їстівні.

Майстриня розповіла нам історію пряника, яка тісно пов'язана з розповсюдженням, вирощуванням жита та випіканням хліба і що про печиво з медом знали вже в Стародавньому Єгипті. На теренах Київської Русі їх називали «медовим хлібом», який відомий з 9 століття. У цей хліб додавали рослинні соки, подрібнене коріння, а потім і прянощі, які завозили з країн Близького Сходу і навіть Індії. Пряник - це кондитерський виріб, солодке печиво з використанням борошна жита та домішками меду, патоки, цукрового сиропу і прянощів. Залежно від способу виробництва розрізняють два види пряників: заварні і сирцеві. Процес виготовлення заварних пряників відрізняється тим, що перед замісом тіста борошно заварюють цукрово-патоковим або цукрово-медовим сиропом. Залежно від кількості жиру в рецептурі виробу заварюють все борошно, або його частину. Внаслідок різних технологій та рецептур заварні та сирцеві пряники істотно відрізняються за смаком. Заварні пряники мають більш пряний смак та аромат, довше зберігають свіжість у порівнянні з сирцевими пряниками. Усі види пряників можна виготовляти як з начинкою так і без неї. Як начинка використовується фруктова — з яблучного пюре або суміші яблучного і фруктового пюре, начинка фруктова з повидла або фруктової підварки. Начинка становить 10-17% від маси пряників. Пряники випускають з різноплановим зовнішнім оздобленням: глазуровані цукровим сиропом з добавками та без них, шоколадною глазур'ю, обсипані цукром, маком, ядрами горіхів. Існує багато рецептів пряників залежно від борошна і використання домішок, серед яких лимон, м'ята, кмин, різні горіхи, аніс, ваніль, цедра, кориця тощо. Важливою особливістю пряників була і залишається здатність до вживання як в свіжому, так і у черствому вигляді. Пряники можуть мати різноманітну форму, навіть невеличких архітектурних споруд. Різняться вони і вагою. Майстриня подарувала пряникову радість нам і гостям нашого міста!



Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.