понеділок, 7 січня 2019 р.

Чари Різдвяної ночі

 До Золочева завітала надзвичайно красива, талановита та розумна письменниця - Леся Рупняк. Ця жінка -- журналіст, публіцист, культуролог, а найважливіше -- наша землячка. І приїхала вона до нас неспроста, адже нещодавно вийшла у світ її книжка "Чари Різдвяної ночі". Леся Рупняк чудово представила для нас цю книгу, до якої увійшли однойменна повість, а також вертепні драми та обрядові, святвечірні та різдвяні страви. 

Авторка запитувала нас:"Чому прикрашаємо саме ялинку, а не якесь інше дерево? Чому вона повинна бути такою яскраво освітленою? Чому саме дванадцять страв і саме тих, а не інших, їмо на Святвечір? І що кожна з них означає? А для чого дідух у куті, солома на підлозі, сіно на столі під обрусом та ще часник по кутах, а на обрусі -- хліб і свічка?". Лише одиниці можуть дати відповіді на ці запитання. Проте пані Леся стверджує, що розуміння цих "дрібниць" нашої культури є обов'язком кожного українця і саме в її книзі можна знайти відповіді на згадані вже питання. 

І найголовнішим є те, що ця книга буде цікавою, як для дітей так і для дорослих. Це було досягнуте завдяки поєднанню в книзі смішних і веселих різдвяних історій разом із фактичними та стародавньо-культурними звичаями Різдва в різних областях України.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.