середу, 10 жовтня 2018 р.

Профікемпівці «MunkachBand» вивчають народний одяг Закарпаття. Традиційне вбрання.




Крім простого народу, в Закарпатті проживало чимало русинів — міщан та дрібної шляхти. На їхній стрій мав вплив угорський стрій. Міщани чоловіки носили коротку сорочку — кошулю з широкими рукавами. Нижнім поясним одягом були обтислі, цифровані білі штани, що носились завжди заправлені в чорні чоботи — чижми. На голові чоловіки носили чорний низький капелюх з широкими закоченими полями. Плечовим одягом був цифрований долман (вишитий шнурком з петлями) і 48 мілкими ґудзиками, який шили з того самого сукна, що і штани. Інколи замість долмана носили кепеняк — вид угорської чемерки з багатьма ґудзиками та особливою вишивкою. Кепенякчи долман могли бути опушені чорним каракулем або сивою овчиною, всередині вони були підбиті білою овчиною. Кепеняк носили через ліве плече, неодіваючи в рукава. Молоді хлопці (легіні) запихали в калап страусове пір'я. В будні дні чоловіки носили чорні юхтові чоботи, а в свята угорського крою сапянці.
Верхнім плечовим одягом була бунда — рід пальто з ворсистої купної тканини (баї). Бунда була обшита тесьмою на рукавах, спині на кругом. Бунду частіше носили наопашки. Зимою носили коротні, покриті сукном шуби без стану. Єдиним довгим одягом міщан була губа — короткий коричневий непокритий кожух з красивою вишивкою шовком по швах, рукавах та на полах. Така губа мала стоячий комір, від якого на плечі та на спину йшла велика хутрова пелерина. Губа була по повздовжніх швах оздоблена червоними та зеленими ремінцями з сап'янофої шкіри, на яких були петлі та ґудзики, щоб в разі негоди таку губу можна було підняти. Губа також носилася наопашки і защіпалася під шиєю. В руках міщани носили оковану палицю з верхом в вигляді змії чи топорика — келев.
Міщанки носили коротку зі зборами біля шиї та на рукавах кошулю, з невеликим комірцем та завязкою. Поясним одягом міщанок була однобарвна, найчастіше темно-блакитної барви спідниця — кабатик і такий самий фартушок. Зверху по сорочці одягали яскравий корсет зі шнурівками. На шиї носили декілька ниток коралів. Вернім одягом був короткий до колін суконий кепеняк до стану — з коміром-пелериною та ґудзиками. Зимою жінки носили менту — коротка шуба, обшита тесьмою. На голові одружені жінки носили чепець або хустку. На ногах носили черевики з високими каблуками, напівчобітки або червоні угорські — чижми. Дівчата заплітали волосся в одну косу і повязували її стрічкою.

















Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.