понеділок, 22 жовтня 2018 р.

«Урочище Дугласки»


     Ох, фіґлярі ж в нашому селі! Перестрінуть заморського гостя і задираються: «А знаєте, он із тої гори… Канаду видко!» Чоловік скептично оцінить Дугласку і категоричний висновок, бо Говерла май висока і то з неї не осягнути заокеанські простори. Спір «на пиво» гість таки програє.
Із виступу агітбригади «Доброта»
Дід муй каже:
- Неє булших у Європі булше,
Бо не може бути над,
Метру сімдесят…
То дугласки з Америки,
Вни такі великі,
Шо кіть вулізу й не впаду,
Увижу Канаду.

     А суть в тому, що на вершині гори здавна оселилася дугласія зелена – за походженням з американського континенту. Учасники команди Feketa’s children разом з вчителем географії та головою села Тур’ї-Ремети відвідали це фантастичне місце. Ще в 1906 році чеський професор А.Златнік заклав експериментальні посадки у зоні букових лісів Закарпаття, в т.ч. на околицях Тур’я-Ремети, Дубринич, Чорноголови. І полишив нам живу пам’ятку про себе. Науковець С.Генсірук у кн. “Ліси Українських Карпат та їх використання”, в-во “Урожай”, 1964 р. неодноразово звертається до праць Златніка – “Bukove pralesj Podkarpatske Rusi” (Прага, 1929 p.), “Studie o statnich lesich na Podkarpatcke Rusi” (Прага, 1935 p.).










     «Урочище Дугласки» розташовано на самій вершині та вниз східним схилом гори Канапей площею 1.8 гектарів. Унікальне урочище знане у Європі та мало кому відоме в Україні та навіть в області. Справа в тім, що тут ростуть найвищі дерева в Україні, а може у всій Європі: це акліматизований північноамериканський вид ялиці Дугласія, Тисолистої піхти ( Pseudotsuga taxifolia) віком 110 років, середнявисота дерева близько 55-60 метрів, а висота зрізаної у 2002 р. ялиці мала 74 метри ( до сих пір рекорд висоти закарпатського дерева вважався 56 метрів: сосна горна, околиця міста Рахів).
Учасники з радістю йшли до урочища. Отримали дуже багато емоцій, вражень і натхнення. І тому ми зробили висновок, що професія лісника чи охоронця лісу є потрібною, актуальною і гідною на сучасному етапі життя.














Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.