неділю, 14 жовтня 2018 р.

З першим снігом


Кожного року ми знову і знову радіємо першому снігу. Кожен з нас хоча б раз ліпив сніговика чи будував снігову фортецю. Це пухнасте диво завжди викликає у нас відчуття радості. Коли на землю лягає перший сніг - ця подія завжди сприймається, як свято. Адже перший сніг - це справжнє диво. А тут, високо у горах. це не диво. Тому команда Fun-Route провела власне дослідження та виявила загальновідомий факт: на вершинах високих гір сніжно навіть влітку. Здавалося б, оскільки джерело тепла — Сонце — знаходиться високо в небі, а чим ближче до Сонця, тим тепліше, то ні снігу, ні льоду там бути не повинно, якщо на рівнині їх немає і стоїть тепла погода?! Чому тоді на вершинах гір не тане сніг?

Причина снігового покриву на гірських вершинах криється в близькості до верхніх меж земної атмосфери, через що високогірний клімат відрізняється від погодних умов долин і рівнин. З висотою знижується атмосферний тиск і щільність повітря, воно стає більш розрідженим і сильніше охолоджується. Встановлено, що при підйомі на кожні 200 метрів температура повітря опускається на 1 ºС. Крім того, шар атмосфери стає набагато тонше й гірше захищає від перепадів температур.












Сонячне випромінювання нагріває земну поверхню, після чого вона віддає тепло в атмосферу, прогріваючи її нижні шари приблизно до висоти 15 кілометрів. На високогірних вершинах снігові шапки добре відбивають промені сонця, перешкоджаючи їхньому поглинанню та можливості обігріти навколишнє повітря.

Та найкраще - це гра в сніжки! Гайда в гори!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.