середу, 31 жовтня 2018 р.

«MunkachBand» у Дендропарку «Березинка».


Сьогодні наша команда проклала свій туристичний шлях до улюбленого місця відпочинку Закарпатців - дендропарку «Березинка". 

"Березинка" — дендрологічний парк місцевого значення в Україні. Розташований у межах Мукачівського району Закарпатської області, неподалік від північно-західної околиці села Березинка. «Дендрарій був закладений в 1957 році інженерами лісового господарства Мукачівщини в дуже короткі терміни. Основна частина рослин з’явилася в 50-х роках 20-го століття з метою дослідження нових видів лісоутворюючих порід. Щоб простіше спостерігати за рослинами, дендропарк розділений на сектори. У першу чергу дендропарк має наукове і культурно-освітнє значення. На його території ростуть рослини, завезені з різних куточків земної кулі. Також дендропарк вносить великий розвиток в екологічну просвіту населення, так як тут проходять уроки природознавства у школярів з різних районів Закарпатської області та учнів зі шкільних лісництв. 99% відвідувачів – це жителі Закарпаття, але є й іноземці та жителі з інших областей України, які мандрують Карпатами. У парку є туристично-рекреаційні пункти, де можна культурно відпочити . 
На території «Березинки» ростуть гриби. У дендрарії проводиться селекційна робота. Саджанці рослин дендропарку користуються великим попитом у місцевих жителів. Працівники дендропарку охоче діляться насінням, розповідають про секрети змісту тієї чи іншої рослини, пояснюють як перетворити маленький саджанець в красиве дерево на дачній ділянці, діляться секретами догляду та розмноженням.
Тут в основному вирощують ітродуценти – дерева, завезені з різних континентів, схожих за своїми кліматичними умовами до Закарпаття. Серед них чимало екзотичних порід. Прогулюючись парковими алеями ми зустріли дорослі дерева секвої, болотяного кипарису, кедри гімалайський, ліванський, атласький, різноманітну кількість ялиць, піхт та сосен, ликвидамбар смолистий, криптомерію японську, аралію манжурську та інші , також є і місцеві культури, так звані аборигени. Це, в першу чергу, берека, яка своїми якостями прирівнюється до ебонового дерева, а за своїми технічними характеристиками набагато краща за дуб. Водночас ця культура відома і як лікарська рослина. Колись через прекрасні характеристики деревини її масово знищували, подібно до тиса ягідного. Та найбільшу колекцію у «Березинці» становлять дерева породи бук. У 1995 році тут навіть проводився Всесвітній симпозіум наукових організацій із 30 країн саме з питання вирощування букових.
«Березинка» – рай у дбайливих руках мукачівських лісівників!
На території в 34 гектари трудяться працівники Мукачівського лісгоспу та небайдужі науковці. Саме на їхні плечі лягають роботи по догляду за рослинами. Зараз для працівників парку настає один з найвідповідальніших періодів: потрібно підготувати рослини до зими, адже примхливі «вихованці» не звикли до нашого клімату. Укрити таку кількість рослин в короткі терміни неможливо, тому підготовка до зими проходить в 3 періоди. Роботи з утеплення починаються в листопаді, після того як опадає все листя. В першу чергу утеплюється передкоренева система, а далі вже все залежить від дерева. Це і є другий період. Третя фаза настає в мороз. У зимовий час працівники ще ретельніше стежать за станом рослин і в залежності від цього вживають додаткових заходів з захисту
Ми, потрапивши до царства хвойних рослин відразу відчули полегшений подих та надзвичайно приємний аромат. Це все – фіто-лікувальні властивості лісу. Загалом дендропарк «Березинка» – це парк-п’амятник садово-паркового мистецтва місцевого значення. Його особливість притягує до себе все більше й більше бажаючих насолодитися чистим повітрям надзвичайним краєвидом та оздоровитися. Особливо красиво в дендрарії в червні, саме на цей час випадає цвітіння більшості рослин. Наша команда профікемпівців запрошуює всіх бажаючих відвідати місце, де на час забуваєш про всі свої проблеми сьогодення і насолоджуєшся красою лісу!








Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.