неділю, 14 жовтня 2018 р.

Легенда про озеро Ворожеська

Команда Fun-Route продовжує вивчати легенди краю.
Одне з наймиловидніших і найдревніших місць в українських горах - озеро Ворожеська. Існує дві версії про походження назви та виникнення озера, і обидві трагічні.
Перша і більш поширена розповідає про двох братів, які не змогли поділити дівчину. Були вони у матері роботящими, хоробрими, міцними, красивими. Та зустрілася їм красива дівчина Марічка, яка вмить зачарувала обох братів. Вирішили вони чесним способом вирішити це питання: хто першим перепливе озеро, тому і судилося одружитися на Марійці. Та не так сталося, як гадалося. Налетіла страшнюча буря, вода в озері здійнялася – і братів затягло у страшну безодню. Не дочекалася рідна ненька синів своїх, помчала до озера, де й дізналася від пастухів страшну правду. Довго плакала та кричала нещасна, питала у озера, чому воно таке вороже до неї… Так і виникла назва – Ворожеська.

Друга легенда розповідає про двох друзів, що були «нерозлийвода». Якось погнали вони на полонину отари овечок. Та застала їх несамовита буря, один із хлопців упав з високого схилу і зламав ногу. Його товариш не покинув у біді, а вирушив на пошуки, поки сам не постраждав – бідолаха замерз. Так на тих місцях, де загинули нещасні утворилися два озера, що назавжди залишилися поруч.  

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.