середу, 10 жовтня 2018 р.

ЕДЕЛЬВЕЙС - квітка кохання

Команда Fun-Route вивчає легенди краю.
У мешканців Карпат едельвейс здавна був символом мужності та кохання. Колись давно в гуцулів побутувало повір’я, якщо леґінь знайде квітку едельвейсу чи шовкової косиці, як її тут звуть, і подарує нареченій, то зможе одружитись із нею. Якщо ж дівчина знайде цю квітку і подарує хлопцеві, то це означає її байдужість та зневагу до залицянь. А на Рахівщині люди вірили, що цю чарівну квітку охороняють “красні дівки”, які не одного сміливця, що намагався знайти її для коханої, звели на той світ.

Липень-серпень пора цвітіня едельвейсу у Карпатах. Едельвейс, білотка альпійська чи шовкова косиця?

Едельвейс і, справді, є дуже рідкісною квіткою, яка вибирає собі важкождоступні місця на вапнякових скелях, тому її пошуки часто є небезпечними, – звідси й усі леґенди про неї

Одна з них розповідає про незвичайну любов юнака і дівчини, яким належало назавжди розлучитися. Щоб уникнути розлуки, вони вирішили разом скинутися зі скелі. Після їх загибелі на скелях, як уособлення свята і печалі з'явилися дивовижні квіти-едельвейси. Фото вражають надзвичайною ніжністю і красою. Навіть у висушеному вигляді ці квіти зберігають свій первозданний вигляд. Вважається, що удача і любов буде супроводжувати того, хто зірве едельвейс. Значення квітки у багатьох гірських народів пов'язано також з мужністю та стійкістю. Обдаровуючи квіткою юнака, дівчина висловлює таким чином презирство до нього, як до чоловіка. 
Є ще більш неймовірна легенда про цю квітку, що розповідає про казкових красунь з довгими кігтями, що мешкають на самих високих скелях. Вони висівають насіння едельвейса і дбайливо доглядають за квітами, ретельно оберігаючи їх від людей. Тих, хто наважиться вкрасти ці сріблясті зірочки, красуні безжально зіштовхують у прірву. Дозволено роздобути талісман любові тільки тим сміливцям, почуття яких справжнє і щире.

Дивовижна життєздатність цієї рослини викликає повагу і захоплення. Ця рослина здатна витримувати добові перепади температури від нічних заморозків, до денної спеки, їй байдуже розріджене повітря і жорстке ультрафіолетове випромінювання.

На сьогодні квітка є занесена до Червоної книги та перебуває під загрозою зникнення у зв’язку з невиправданим бажанням людей взяти цю красу із собою. Проблемою також є невисока генетична різноманітність рослини, що також негативно відбивається на її виживанні у природі. В той же час квітку неважко вирощувати у домашніх умовах, тому едельвейси на ринку є швидше за все городнього походження.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.