вівторок, 28 серпня 2018 р.

Екологічний стан річки Іква
Наша команда «ПрофіТур» зацікавилася екологічним станом водойм рідного краю і зокрема річки Іква, де на сьогоднішній день облаштовані місця відпочинку та громадський пляж. Тому аналіз сучасного стану водойми є одним із найактуальніших питань сьогодення.

Громадський пляж на березі річки Іква
   В усі часи людство так чи інакше використовувало воду. Причому, основним її джерелом, в першу чергу, були річки. Саме тому до річок ставились з особливою повагою, берегли їх навіть у тих випадках, коли води було вдосталь. З розвитком цивілізації на жаль змінились не тільки об'єми водокористування, але і саме ставлення до річки як джерела життєдайної вологи. Саме від нашого ставлення  залежить стан та якість водних обєктів рідного краю.
В основі оцінки якості води лежать три групи показників, зокрема:
фізичні - колір, запах, прозорість, тощо; хімічні - вміст кисню, мінеральних і органічних речовин; гідробіологічні - розвиток фіто і зоопланктону, фіто і зообентосу.


     З метою визначення якості води річки Іква ми провели ряд лабораторних досліджень, під час яких було виявлено коливання екологічного стану поверхневих вод річки від рівня «помірно забруднені» до рівня  «слабко забруднені», а це свідчить про самооновлюючий потенціал екосистеми р. Іква, що обумовлює її толерантність до водогосподарської діяльності. 
Забір води в річці Іква




Лабораторні дослідження
Лабораторні дослідження


Лабораторні дослідження

На нашу думку, ця діяльність має бути спрямована на заходи по боротьбі з евтрофікацією річки, оскільки саме цей процес є визначальним у формуванні якості води р.  Іква на сучасному етапі. 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.