четвер, 23 серпня 2018 р.

Екскурсія до Меморіального комплексу «Борцям за волю України»

Команда «РАЦІО» - учасниця профорієнтаційного проекту «ПрофіКемп»  - здійснила сьогодні цікавий, пізнавальний та патріотичний захід. Юні краєзнавці відвідали Меморіальний комплекс «Борцям за волю України», перший в Україні колишній репресивний заклад, перетворений у музейний комплекс.
Автори проекту— архітектор Орест Скоп і скульптор Василь Ярич. До складу комплексу входять скульптурна композиція «Пієта», стіна скорботи у вигляді чорного хреста і барельєфу мучеників, могила-саркофаг. Тут захоронені рештки жертв сталінських репресій 1941 року. Збережено також сторожову вежу тих часів, частину тюремного муру. На приміщенні колишньої в'язниці втановлено Дзвін пам'яті.
Під час екскурсії, яку провела науковий працівник музею Діана Іванчук, учасники команди «РАЦІО» дізналися, що Стрийську тюрму було збудовано наприкінці XIX сторіччя. Тоді вона була розрахована на 300 місць. З 1919 по 1939 слугувала для польської влади. З 1939 по 1941 рік вона була в'язницею НКВД. Після відступу радянських військ на території тюрми було знайдено багато тіл загиблих. Більшість з них були поховані родичами з навколишніх сіл, проте 57 з них захоронені в братській могилі.
Під час німецької окупації тюрма слугувала новим господарям. Точної цифри жертв в'язниці не знає ніхто, достеменно відомо лише про 23, проте їх кількість більша. Після Другої світової війни до 1963 року вона була кримінально тюрмою. Відтак, тут організували виправну колонію для дівчат, яку було закрито влітку 1990 року. У 1991 році після розкопок— споруджено Стіну скорботи і могилу-саркофаг.
Масштабні розкопки на території тюрми проводилися в 1991 році. Тоді було знайдено тіла 255 жертв.
Інтер'єр музею, експозиції, трагічні історії життя українських патріотів-в'язнів та жертв усіх окупаційних режимів кінця XIX - середини ХХ століть  створюють відчуття скорботи і болю. Враження від почутого і побаченого допоможуть дітям усвідомити, яку трагедію пережив наш народ та сприятимуть вихованню патріотичних почуттів та гордості за свій народ.



















Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.