четвер, 23 серпня 2018 р.

Любимівське городище рубежу нової ери


Теорія:
На західній околиці селища Любимівка, на лівому березі Каховського водосховища розташована пам’ятка археології  III ст. до н.е. – III ст. н.е. – пізньоскіфське городище.

 

Городище орієнтоване у напрямку північ-південь. Розташоване на обривистому березі водосховища на висоті 20-25 м від рівня води. Межі городища: на півдні, сході і заході – вали й рови, на півночі – береговий обрив. Площа городища – близько 3,5 га. По всій площі пам’ятки – численні заглиблення від давньої виробки каменю. На сході та заході, в безпосередній близькості від городища – глибокі балки. Поверхня задернована.

 

На городищі відкриті численні залишки кам’яних споруд, в т.ч. будівельного комплексу. Серед знахідок: круглі ручні жорна, рибальське грузило, ткацькі прясла і грузила, срібний динарій імператора Трояна 112-117 рр. н.е., ліпна і кружальна кераміка, в т.ч. чорнолакова, античні амфори; знахідки середньовічної слов’янської кераміки нечисленні. Виявлені кісткові залишки свійських тварин і риби. Все це свідчить про розвиток економіки того часу.
Пам’ятка є пізньоскіфським городищем сарматського часу, за часів Київської Русі тут перебувало слов’янське населення.
Взято на охорону згідно Постанови Ради Міністрів УРСР № 711 від 21 липня 1965 р.; Рішення Херсонського облвиконкому № 198/9 від 14 травня 1970 р.
Охоронний № : 741


Лірика:
Від нашого «провідника», випускника гімназії, мі дізналися кілька цікавих фактів, наприклад, що підходити до краю урвища вкрай небезпечно, бо трапляються раптові зсуви, а падати з висоти 15 м – не дуже приємно (м’яко кажучи),  що тут, на підвищенні, мешкала скіфська «знать», а та частина городища, де жила «чернь», пішла під води Каховського водосховища в момент введення в експлуатацію ГЕС.

 

За власними спостереженнями, залишки городища поросли травою й мало виділяються серед природних ярів, але краєвиди тут насправді чарівні й величні. Можна відчути себе майже альпіністом, спускаючись до води, а ще більше – піднімаючись назад. 

   


І ще… Зовсім скоро дозріє ожина, кущами якої рясно вкритий мальвничий берег!

 

Любимівське городище. Каховський район. Варто приїхати!


Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.