неділю, 12 серпня 2018 р.

Митець і літератор Михайло Жук


Михайло Жук (1883 — 1964) - український художник, живописець, графік, кераміст, прозаїк, поет, драматург, казкар, критик, перекладач, педагог – наш уславлений земляк. Він народився у Каховці в сім’ї робітника-маляра. З восьми років працював на сезонних роботах на Дніпрі: здирав кору з колод на плотах. У пам’яті хлопчика закарбувалися спогади 115-річного прадіда, який носив оселедець, знав багато цікавих історій з минувшини і дотепно їх переповідав. Від нього, мабуть, і передалася ця здібність майбутньому поетові та художнику, котрий ще в дитинстві почав складати вірші, частівки та бувальщини. У 9-річному віці Михайла віддали «у науку» до місцевого майстра Меліхова, де він фарбував паркани, підмальовував вивіски та образи, викреслював паркети на підлогах. У хлопця рано прокинувся потяг до малювання і музики, яким його навчали батькові друзі: художник-іконописець Мелєхов і музикант Кузьменко.
Досьогодні зберігся рідний будинок Михайла Жука, і «ГУК» не міг обминути його увагою!

 

Сучасні мистецтвознавці відзначають, що Михайло Жук був одним із найяскравіших виразників тенденцій модерну в українському малярстві. Живопис у стилі модерну краківської школи був близький і зрозумілий Івану Трушеві, але виявився чужим старій київський інтелігенції. Михайло Іванович був й різнобічним графіком. Захопившись силуетом, не проминув екслібриса, зробивши добрий внесок у становлення цього жанру в сучасному українському мистецтві. Слід сказати про знахідки художника у створенні сучасної української абетки та шрифту


Понад два десятиліття існував також і Жук-письменник. У 1912 році у Чернігові надрукована збірка віршів "Співи землі". З прозових жанрів він писав психологічні етюди, стислі оповідання, новели. Письменник створив цілу низку п'єс, серед них "Легенда", "Плебейка". М.І. Жук – автор першого українського вінка сонетів (1918). На особливу увагу заслуговують казки М.І.Жука! За мотивами «Сплячої красуні» гімназисти створили анімацію.


 Письменник залишив цінні спогади про М. Коцюбинського, І. Франка, М. Лисенка, І. Нечуя-Левицького, Лесю Українку. Неоціненна роль Михайла Жука в формуванні мистецької особистості Павла Тичини. 
У 1917 році М.І. Жуку присвоєно звання професора живопису. З 1925 по 1964 рік митець проживав в Одесі, був проректором Художнього інституту. В останні роки життя художник віддавав перевагу літературній діяльності: писав спогади, вірші, в яких почесне місце було відведено Одесі.


Ми пишаємося нашим талановитим земляком і мріємо, щоб на його рідному будинку з'явилася нарешті хоча б меморіальна дошка.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.