вівторок, 14 серпня 2018 р.

Таврійські ігри. R.I.P.


Їхня поява позначила зміну поколінь і вплинула на формування світогляду та смаків українців. Їхні еволюція або закриття стали індикаторами зміни суспільно-політичної та економічної ситуації в країні…

Таврійські ігри — міжнародний різножанровий фестиваль, що проводився в 1992-2008 роках протягом трьох днів. Вхід на фестиваль був безкоштовним. 
Фестиваль музики, краси й спорту, як визначали його концепцію організатори на чолі із засновником Миколою Баграєвим,відбувався у Каховці з 1992 по 2008 рік. І лише один раз змінив локацію на київську.
Традиційно фестиваль включав конкурс краси, пивний конкурс, спортивні змагання та шоу-програми, в яких брали участь учасники з різних країн. Згідно зі статистикою, щодня фестивальні концерти відвідують близько 80 000 глядачів, значна кількість спостерігали за фестивалем через прямі теле- і радіотрансляції.
1993-го "Ігри" вперше відбулися в знаменитому амфітеатрі на каховській набережній. Наступного року для сцени на набережній побудували міні-півострів. На штучному півострові івано-франківська компанія Zinteco зводила потужну сцену. Перед нею виростав партер. На схилах уже за тиждень до початку події з’являлися сотні кілочків і простирадл – так каховці займали вигідні глядацькі місця.
У перші роки тут домінували російські рокери, як-то "Агата Кристи" чи "Наутилус Помпилиус", та зірки західної сцени на кшталт британської поп-діви Саманти Фокс і її рок-н-рольного співвітчизника Кріса Нормана.
Згодом "Ігри" перетворилися також на місце регулярних зустрічей українських артистів – від Ані Лорак і Тіни Кароль до "Океану Ельзи" і "Скрябіна" – із багатомільйонною аудиторією країни. Адже телевізійні трансляції концертів стали одним із іміджевих атрибутів події.
Урешті-решт дійство перетворилося на щорічний звітний концерт, де українці показували свої найновіші програми. Протягом кількох років під час фестивалю також вручали премію "Золота жар-птиця".
За цей час на сценах фесту виступили понад 230 артистів із 17 країн світу. Серед учасників фестивалю - відомі українські та зарубіжні музиканти: Eleanor McEvoy, «Status Quo», «Ottawan», «Space», «Bad Boys Blue», «ВВ», «Брати Гадюкіни», «Deep Purple», «Green Grey», Потап та Настя Каменських, «Скрябін», Руслана, Ірина Білик, «Машина времени», «Моральный Кодекс», «ДДТ», «ЧАЙФ», Анжеліка Варум, Філіп Кіркоров, Валерій Меладзе, Крістіна Орбакайте, Алла Пугачова та інші.
Після 2008 року фестиваль не проводили. За словами Баграєва, фестиваль "виконав історичну місію" і віджив своє.

 

  

За спинами в «ГУК»івців – місце проведення уславленого фестивалю. Праворуч – той самий штучний міні-півострів, ліворуч – схили, що слугували амфітеатром. До напівзруйнованого нині пірса причалювали велетенські теплоходи. 

 



Складно уявити що ця тиха набережна, де нині чути лише звуки уроків гри на скрипці та фортепіано, від початку 1990-х до середини 2000-х була одним із найгучніших центрів фестивального життя країни. 

 

  



Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.