вівторок, 14 серпня 2018 р.

Команда «ПрофіТур»  мандрує  містечком  над Іквою

         Команда Млинівського центру туризму «ПрофіТур», що працює над проектом «ПрофіКемпу», продовжує мандрувати рідним краєм.


         Насичений день видався вчора, адже учасники проекту побували в найцікавіших місцях  мальовничого Млинова.
        Млинів -  селище міського типу Рівненської області, що розташоване на річці Іква (притока Стиру), за 26 км від залізничної станції Дубно на лінії Здолбунів – Красне. Уперше згадується в ХVІ столітті. Статус  смт Млинів із 1959 року.  Площа становить 20,52км, населення становить 8430 осіб.
         Млинів – селище, яке вабить до себе туристів своєю гармонійною красою природи, цікавими історичними пам’ятками, несподіваними історіями та містичними легендами.
         За народними переказами назва походить від слова «млин». Зручне поселення давало йому змогу мати декілька водяних млинів. Приїжджі після перебування в населеному пункті пізніше ділилися враженнями: «О, скільки там млинів!». Від похідної множини й утворилася назва топоніма – Млинів.
         Селище над Іквою володіє унікальними архітектурними, культурними та природними об’єктами. Отож, відкривайте з нами Млинів для себе!
         Туристам варто побачити:

Архітектурно-історичну спадщину смт. Млинів
Об’єкт 1
Млинівський краєзнавчий музей знаходиться в колишньому приміщенні офіцини маєтку Ходкевичів та є пам’яткою архітектури доби класицизму.

Музей заснований у 1975 році.
Площа музею: загальна — 200 м², експозиційна — 150 м², виставкова — 48 м², прилеглої території — 1500 м².
Пам`ятка архітектури державного значення XVIII ст. (1780 рік)
В фондах Млинівського краєзнавчого музею нараховується понад 2 тисяч експонатів основного фонду і близько 5 тисяч експонатів допоміжного фонду, які є складовою частиною Національного фонду.
Музейні експозиції представлені в трьох відділах – природи, давньої історії та «Графська кімната».
Відділ природи розміщується у двох залах. Тут відвідувачам розповідають про природу Млинівщини, знайомлять з кліматом, водними ресурсами, флорою та фауною нашого краю.
Відділ давньої історії займає площу одного з найбільших залів першого поверху музею. Тут оформлено етнографічний куточок, де зібрано речі домашнього вжитку, одяг, які висвітлюють суспільно-політичне життя селян краю кінця ХІХ – початку ХХ ст.. Також представлено речі, що відтворюють історію Млинівщини від найдавніших часів до початку ХХ ст., знайдені під час археологічних експедицій. Є тут і речі, знайдені під час археологічних розкопок Муравицького городища (пам’ятки археології державного значення Х – ХІІ ст..).
На першому поверсі музею розташована виставкова зала. Тут презентують свої творчі роботи умільці та майстрині Млинівщини, організовуються виставки з фондових колекцій музею.
«Графська кімната» розповідає про історію роду Ходкевичів, що належали до польської аристократії. У музеї можна почути розповіді про рід Ходкевичів, побачити старовинні меблі.
У XVIII – XIX ст. Млинів стає відомим своєю резиденцією – однією з найбільших резиденцій польської знаті на Волині.  

Власницею її була Людвіка Ржевуцька-Ходкевич, вдова по Яну Миколаю, старості Жмудському. Будувати палац Людвіка розпочала тут ще у 1780 році. За задумом, він мав стати дуже пишною спорудою: з великою парадною сходовою кліткою, другим поверхом, на якому планувалося розташувати величезні зали з високими вікнами й красивою гіпсовою ліпниною. Однак цей поверх не було завершено. 
«Родзинкою» екскурсії є розповідь про привида млинівського палацу. Графиня Людвіка одного дня побачила постать своєї 26-річної доньки Розалії… без голови. Як виявилося, саме тоді дівчину гільйотинували у Франції якобінці. Після побаченого Людвіка покинула палац і рідко поверталася сюди. Будівництво завершував її син Олександр. Проте з того часу у Млинові ходять чутки про фантом жінки у білому, який переселився в офіцину.
Поблизу музею знаходиться приміщення павільйону літньої їдальні графів. Саме тут знімали художній фільм за книгою В. Короленка «Сліпий музикант», який вийшов на кіноекран у 1960 р.
Традиційним для музею стало проведення таких масових заходів як «Музейні гостини», «Ніч у музеї».


Об’єкт 2

Центральний парк та площа селища



       
    Об’єкт 3 

 Муравицьке городище 
Муравицьке городище знаходиться в північно-західній частині селища Млинів. Для побудови давньої фортеці використали природний останець заввишки 6-8 м у долині правого берега Ікви, в місці впадіння в неї невеликої річки.

Археологічні знахідки свідчать про те, що на території селища люди проживали ще в І тис. до н. е. На північній околиці Млинова, на правому березі Ікви, виявлено сліди майстерні крем'яних знарядь, а також залишки давньоруського міста Муравиці (Моравиці), згаданого в літопису за 1149 рік.
   Об’єкт 4
Покровська церква в Млинові є пам'ятником архітектури першої половини 19 століття. Побудував її Олександр Ходкевич.
Після трьох поділів Речі Посполитої Млинів, як і вся Волинь, відійшли російській короні. Щоб уберегти місцевий костел, який також був родинною усипальницею Ходкевичів, Олександр Ходкевич особисто звертався до російського імператора. Замість цього він пообіцяв йому побудувати православну святиню. Сказано зроблено. У 1840 в Млинові з'явилася нова церква. Назвали її на честь Олександра Невського, як часто і робили в ті часи. Згодом храм перейменували в честь Святої Покрови.

Туристично-рекреаційний потенціал селища
  Об’єкт 5
Водна база «Елінг»
У селищі  Млинів на річці Іква розташовано водну базу "Елінг" від спортивної школи. Номери тримісні із зручностями на поверсі або у дворі. На території є альтанки, спортивний майданчик, невелике футбольне поле, власний пляж. До послуг гостей також прогулянки на човнах, сауна.






 Об’єкт 6
Млинівський пляж
         Млинівський пляж – одне з улюбленіших місць відпочинку багатьох млинівчан. Тут встановлено альтанки, навіси від сонця, дитячий майданчик. Пляж облаштований усім необхідним для якісного та активного відпочинку. 










   Об’єкт 7
Стадіон «Колос»
Стадіон «Колос» — багатофункціональний спортивний комплекс у Млинові, що перебуває у комунальній власності селища. Основний футбольний майданчик розрахований на 850 глядачів. Використовується для ігор з футболуволейболу та легкоатлетичних змагань.

Поруч із стадіоном, у парку, розмістився сучасний спортивний майданчик з вуличними тренажерами для дорослих та підлітків, а також облаштований  дитячий майданчик. Цілодобовий та й безкоштовний доступ.






Ми продовжуємо працювати у даному проекті – нам ще є чим Вас здивувати! 


Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.