неділю, 19 серпня 2018 р.

Чайна церемонія


Унікальну можливість не лише насолодитись смаком чаю, а й певною мірою заглибитись у саму сутність життя, мали учасники команди «Unicorn», які прибули на чайну церемонію, що проходила у відповідно облаштованій залі Китайського палацу, який знаходиться на території  музею «Золочівський замок» Львівської національної галереї мистецтв ім. Бориса Возницького.

На перший погляд, звичайнісінька церемонія пиття чаю втілилась у справжнє свято.

Елегантно пити чай весь світ навчила Піднебесна, тобто Китай. Саме в цій країні зародився звичай проведення чайних церемоній. Тут до чаю особливе ставлення — це не просто національний напій, а «вогник життя» і «наймудріша з рослин». Китайська церемонія чаювання — це більше, ніж звичай, це інша грань буття, усвідомивши яку, можна зробити своє життя повнішім і цікавішим.

Традиційна чайна церемонія наповнена глибоким філософським змістом. Кожна послідовна дія має своє значення. Починається церемонія з підготовки та емоційного настрою. Ніякої музики, крім звуків киплячої води. Ніяких пахощів, крім чарівного чайного запаху. Майстер, який проводить церемонію Гун Фу Ча за всіма канонами вищого чайного мистецтва, знайомить гостей з ароматом заварки, передаючи по колу спеціальну чашу ча-хе. У неї поміщається сухий чай, який зігрівається диханням людини і розкриває цілий букет вишуканих ароматів. Класична чайна церемонія передбачає гармонійне поєднання п’яти першопочатків – дерева (чайний лист), вогню (вогнище), грунту (глиняний чайник), живої води, що кипить білим ключем, і металу, символом якого є творчість людини.

В Гун Фу Ча використовується вишуканий посуд .

Чайна пара - це піала Піньмінбей (з якої чай п'ють) і висока шклянка Веньсянбей (з якої вдихають аромат). Третій предмет чайної пари - невелика підставка Бей де, на яку ставлять піалу і шклянку.

Чаювання - одна з основ традиційного китайського гостинності
і сімейного етикету, перший знак дружнього ставлення.
З чашки чаю починаються не тільки приятельські бесіди, а й ділові переговори. І, зрозуміло, напій повинен бути тільки що приготованим. На цей рахунок навіть є прислів'я: «Свіжозаварений чай - бальзам, чай, залишений на ніч - змія».
Чаювання в хорошій компанії зближує людей, допомагає їм емоційно розкритися, припиняє сварки і суперечки, і бесіди за чашкою чаю можуть тривати до ранку. Якщо, звичайно, чай високої якості.

Цікаво дізнатися: як вживають чай в різних куточках світу!

У багатьох країнах чаю відводиться особливе місце і проводяться цілі церемонії чаювання. Отже, як п'ють такий вже близький всім нам напій в різних країнах світу.
- Гонконг
Тут п'ють холодний чай зі згущеним молоком і додають до нього шматочки льоду.
- Тібет
Часуйма - традиційний тибетський чай, до складу якого, крім листя чаю, входять дуже незвичайні інгредієнти: молоко, масло яка і сіль. Він добре зігріває і навіть втамовує голод.
- США
Американці люблять чорний чай з лимоном. Для створення більш ніжного смаку вони додають в нього газовану воду.
- Тайвань
Охолоджений чай з Тапіока або, як його ще називають за кордоном, Bubble Tea - це незвичайний напій на основі чорного або зеленого чаю з різними добавками: сиропами, Топпінг, молоком, вершками. Але головним інгредієнтом цього чаю є тапиока.
- Пакістан
Масала - це напій, який готується на основі чаю, суміші спецій, трав і молока. Він має різні варіації.
-Туреччина
Найбільш популярним в Туреччині є сорт чорного чаю, листя якого збираються на східному узбережжі Чорного моря. Міцний настій подають в маленькому стаканчику - армуд - з декількома шматочками цукру.
- Египет
Люди тут не вибагливі. Вони п'ють звичайний несолодкий чорний чай без будь-яких смакових добавок. Але зазвичай невід'ємною частиною єгипетської весілля є чай з гібіскусу.
- Японія
Матчу роблять з сухого листя зеленого чаю і розтирають їх в порошок. Цей напій використовується в традиційній японській чайній церемонії.
- Монголія
Тут готують чай з молоком і сіллю в плоскій металевій посудині.
- Великобританія
Чай з молоком - це перша асоціація, яка виникає, коли ти думаєш про Велику Британію. Британці дійсно люблять додавати молоко в чай, щоб надати йому приємний кремовий колір.
- Аргентина
Аргентинці люблять мате - терпкий на смак з легким солодкуватим присмаком, багатий вітамінами, тонізуючий напій, який містить багато кофеїну. Його роблять з сухого подрібненого листя і молодих пагонів падуба парагвайського.
- Мавританія
Мавританців п'ють чай в три заходи з трьох різних чашок від несолодкого до самого солодкого.
- Катар
У Катарі чай кип'ятять двічі, додаючи в нього молоко і тростинний цукор.
-Індія
Дарджилінг - світлий напій з мускатним, злегка терпким смаком і витонченим квітковим ароматом, який вирощують в Гімалаях. Його ще називають «чайним шампанським».
- Китай
Пуер - улюблений напій китайців. Цей чай відрізняється специфічною технологією виробництва. Саме тому, на відміну від інших чаїв, він з часом не псується, а його смакові якості поліпшуються. Продається у вигляді коржів і кубиків.
- Південна Африка
Ройбуш - традиційний південноафриканський напій яскраво-червоного кольору з ніжним солодким присмаком.
- Марокко
У Марокко чай п'ють завжди і всюди. Марокканці без розуму від зеленого чаю з листям м'яти. До напою вони також додають лимон або лайм.
- Малайзія
Чай тут замінює десерт. Це холодний спінений чорний чай з молоком і цукром.
-Тайланд
Чай тут подають холодним. Ключові інгредієнти таїландського напою - це трави, молоко і лід.
- Кувейт
Основні складові листяного чорного кувейтського чаю - кардамон і шафран.


Чайний кущ – справжній довгожитель у світі рослин. Він може прожити сто і більше років. Правда, за однієї умови: його не можна пересаджувати.
Незважаючи на популярність кави, чай і раніше залишається найпоширенішим напоєм в світі. Його регулярно п'ють більше 2 млрд. осіб.

1 коментар:

  1. Молодці! О це так здивували! Церемонія чаювання це особливий спосіб відпочити душею.

    ВідповістиВидалити

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.