пʼятницю, 31 серпня 2018 р.

Команда «Волоцюги» мандрує рідним містом


Для кожного члена команди рідний Корець має свій шарм: когось інтригують древні легенди, інших вабить неповторність місцевих краєвидів, хтось захоплюється старовинними храмами, замками, палацами. Адже містечко має древню історію, початком якої вважають першу письмову згадку про нього 1150 року в Київському літописі. На Рівненщині Корець називають «містом десяти церков».
Перша зупинка учасників проекту – малий палац князя Йозефа Чарторийського, збудований у 1788 році, де діти вивчали історію та архітектуру будівлі.




























Й.Чарторийський – представник старовинного українсько-польського князівського роду,  прославив Корець тим, що збудував тут першу в Україні порцелянову мануфактуру.




Корецька порцеляна виготовлялась з місцевих глин, славилась своєю якість і красою та купувалась заможними людьми майже по всій території тогочасної Речі Посполитої. Нині зразки посуду, виготовленого в Корці, зберігаються в музеях Києва, Львова, Варшави, Відня.























































У добре збереженому приміщенні малого палацу Чарторийського, в свій час, розміщувались НКВС, потім районна поліклініка, далі був військкомат. Зараз у ньому  розташований Корецький районний ліцей.
























Друга  зупинка профікемпівців – величний, прекрасний храм Святого Миколая, історія якого теж пов’язана з Йозефом Чарторийським.


У самому центрі поруч з фамільною резиденцією-фортецею  з’явилася нова православна кам’яна, крита залізом, святиня з такою ж дзвіницею, заснована на кошти фундації князя від 22 серпня 1780 року і освячена півстоліття потому (1834 рік) на честь святого Миколая.
Внутрішнє оздоблення храму продовжувалось до кінця ХІХ ст. В архітектурі цієї церкви присутні елементи класицизму, які гармонійно вписані в класичну структуру українських дерев`яних храмів. Церква виконана з цегли, всередині розписана олійним живописом. До сих пір ця архітектурна пам’ятка радує місцевих жителів і мандрівників своєю красою, і до цього дня збереглася у відмінному стані.   







Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.