четвер, 23 серпня 2018 р.

Команда "РАЦІО" відвідала Стрийський краєзнавчий музей «Верховина»

Продовжуючи активну дослідницьку роботу над профорієнтаційним проектом «ПрофіКемп», учасники команди «РАЦІО» разом зі своїми кураторами -представниками центру зайнятості і центральної районної бібліотечної системи - відвідали  Стрийський краєзнавчий музей «Верховина». 
Науковий працівник музею Олена Головащенко, розпочинаючи оглядову екскурсію, зазначила, що будинок, у якому зараз розміщений музей - колишня власність стрийського адвоката і громадсько-політичного діяча Євгена Олесницького. Побудований у 1899 році. Тут до 1909 року проживав адвокат Олесницький і мав свою юридичну канцелярію. У 1909 році він очолив товариство “Сільський господар” і переїхав до Львова . Свій будинок продав українській «Касі задатковій». Згодом ця будівля стала осередком життя української громади міста. У 1918—1919 роках тут квартирували старшини Української Галицької Армії. За польської влади, у 1920—1939 роках тут розташовувались домівки різних громадських організацій: «Пласту», «Союзу Українок» та ін. У 20-х роках діяли філії Українського музичного інституту, «Рідної школи». У часи німецької окупації тут була кухня, яка обслуговувала німецький шпиталь. Від 1946 року і до сьогоднішніх днів в цьому будинку – Стрийський краєзнавчий музей «Верховина».
Розпочалася екскурсія з відділу «Природа Стрийщини». Олена Іванівна розповіла дітям про геологічне минуле, корисні копалини, флору та фауну південно-західної частини Львівщини. У етнографічному відділі екскурсанти ознайомились із побутом, звичаями та обрядами Бойківщини та оглянули зразки народних ремесел, а у відділі «Історія краю» дізнались цікаву інформацію про найдавніші поселення на території Стрийщи
ни, історію середньовічного Стрия, опришківський рух.
Діти сьогодні дізналися багато цікавого про рідний край. Вони з неабияким інтересом оглянули цінні експонати музею - стародруки, ікони, народний одяг, бойківські і гуцульські писанки, взірці вишивок, рідкісні книги, монети, медалі, а також зброю козаків і опришків, старовинні музичні інструменти тощо. Адже отримана інформація та нові знання їм обов’язково знадобляться під час подальшої роботи над проектом “ПрофіКемп».














Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.