пʼятницю, 31 серпня 2018 р.

Семенівка – Саманівка



За 32 км від залізничної станції Каховка, серед безкрайних ланів, залитим гарячим південним сонцем, щедро политих дніпровської водою і оспіваних поетом  М.І. Братаном, розташоване село Семенівка. 

Існує три версії походження назви села: Перша, що назва походить від прізвища одного із перших поселенців села Семенова Тихона. Друга, що  у 1923 році при утворенні Каховського району виникла потреба у новій карті. Саме в цей час на поселення приїхала сім'я Пуляєва Семена (він був найстаршим жителем села), і  односельці через повагу до «старійшини», на честь діда Семена, назвали село Семенівкою. Третя – літературна. Наш поет – земляк М.І. Братан величає рідну Семенівку – Саманівкою. Адже перші хати будувалися із саману. До  20–х років минулого сторіччя  на землях сучасного села Семенівки був дикий степ та декілька сараїв для утримування овець, так звана восьма економія графа М.С.Мордвинова.


Окрасою Семенівки є школа. Це навчально-виховний комплекс (двоповерхова споруда, що складається з 4 корпусів, з’єднаних перехідними галереями, та 4-х додаткових корпусів). На шкільному подвір’ї, серед зелені і квітів, стоїть пам’ятник Т.Г. Шевченку. 

 

Тут, єдиний на район, музейний комплекс, де вміщено історію села і школи (вісім залів з незліченою кількістю цікавих експонатів). У 2008 році музей визнано кращим у області, а у 2011 році присвоєно звання «Зразковий музей».

 

Одна з найактивніших ГУКівок була приємно вражена, виявивши серед експонатів музею фото найближчих родичів. Справжнє диво - спостерігати, як доля власної родини тісно переплетена з історією розвитку села.

  

У центрі села височиться пам’ятник воїнам, загиблим в роки Великої Вітчизняної війни. У степу за селом встановлено пам’ятник з написом «Всему начало – хлеб и борозда», який символізує зібраний образ сільських хліборобів (барельєф на ньому присвячений Івану Арсенійовичу Оксененку – трударю із 40-м стажем роботи на землі), а в селі встановлено пам’ятник, який уособлює зібраний образ сільських шоферів. Є думка, що прототипом цього памятника став батько Миколи Братана - Іван Гаврилович Баран. 



Багато поезій присвятив рідному селу, односельцям поет, прозаїк, драматург, лауреат премії імені А. Малишка М.І. Братан, який був більше 30 років незмінним головою Херсонської філії Національної спілки письменників України. За рішенням виконкому Семенівської сільської ради від 20 грудня 2004 року М.І. Братану присвоєно почесне звання громадянина с. Семенівки. На будівлі Семенівської школи відомому митцю встановлено меморіальну дошку, в музеї можна переглянути надзвичайно насичену експозицію, присвячену життю й творчості поета. 

 


Степова Семенівка… Каховщина… Варто приїхати!


P.S. Коли ви втомитесь, відчуєте спрагу або голод  під час мандрівки Семенівкою, «ГУК» рекомендує підкріпити сили в магазині – кафе ПП «Штефан С.І.» під назвою «Марія». Здогадайтеся, кому ця назва присвячена… ;-)


 




«ГУК» висловлює щиру вдячність за подорож і екскурсію 
Штефан Світлані Іванівні й Нарли Ларисі Володимирівні!  




Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.