четвер, 13 вересня 2018 р.

Мукачівська Ратуша

Цього сонячного осіннього дня команда «Профікемп Мукачево MunkachBand» досліджували красиву та величну споруду міської ратуші, яка ніби випірнула з середньовічної казки. Це одна з найбільш захоплюючих архітектурних пам’яток Мукачева XX століття. Розташована в центрі головної міської площі, вона по праву вважається перлиною міста. І це зовсім не дивно, бо свого часу Мукачівська ратуша носила титул однієї з найкрасивіших в Європі! Але і сьогодні їй цілком під силу затьмарити «конкуренток» зі Старого Світу. 
Мукачівська Ратуша була побудована в 1904 році. Розробляв проект і стежив за його втіленням у життя архітектор Янош Бабула. Коли закладувався фундамент ратуші, то в наріжний камінь, будівельники замурували листа з інформацією про населення міста та кількості в йому будівель, так стверджують місцеві знавці історії Мукачева. 
Будівля ратуші виконана в традиціях модерну з вкрапленням романтичних рис середньовічної архітектури. І перше, що впадає в очі при огляді ратуші, це центральна вежа, що виступає вперед. Вона квадратна, з високим дахом. Опорою вежі служать різьблені масивні колони, які до низу товщають і утворюють арочний вхід в ратушу. По обидві сторони від неї розташовані башточки менші, увінчані довгими загостреними піками, які гордо дивляться в небо. Фасади веж прикрашають невеликі балкони. Цікаве архітектурне рішення, це віконні арочні отвори, що обрамляють низ будівлі і вони надають казковий вигляд ратуші. Ратуша в міру прикрашена ліпниною, пілястрами та балкончиками, щоб підкреслити її вишуканість і велич. Другий та третій поверх будівлі оформлені дуже просто, стримано, бо цю будівлю з самого початку було задумано, як адміністративну. 
Особливу увагу при погляді на Мукачівську ратушу привертають куранти, які встановлені на її головній вежі. Це робота годинникаря Йосипа Шовінського. Годинник був виготовлений в 1904 році за спецзамовленням і був зроблений на совість та до цих пір , безперебійно сповіщає містян про час. На той час, це були одні з найкращих курантів в Європі.
Як і багато років назад, сьогодні ратуша служить за своїм призначенням – це адміністративна будівля, в якій знаходиться міська рада Мукачево. Але вхід в ратушу відкритий для всіх бажаючих оглянути її чудові інтер’єри, в внутрішньому дворику будівлі розміщується виставка сучасної скульптури. 
Подорож будівлею супроводжувалась вивченням не тільки історії, а й дослідженням професій людей, завдяки яким наша ратуша є пам’яткою архітектури, а саме: архітектор, скульптор, годинникар, тому профікемпівці дослідили ці актуальні професії на ринку праці. 
Кожен з нас мріє зробити свій вибір долі - стати архітектором, скульптором, годинникарем і профікемпівці вирушили побачити ці професії на власні очі. Архітектор вигадує основну концепцію будівлі, проектує її, це творча професія і вибирає її людина, яка вміє малювати, має гарне просторове мислення, вміє працювати в команді. Професія цікава та відповідальна. Завдячюючи вмілим і талановитим архітекторам ми маємо змогу любуватись і сьогодні гарними будівлями, такими як наша міська ратуша. 
Скульптор – це художник, який займається створенням скульптур, це творчі люди, які творять у власній студії , майстернях та працюють з різними матеріалами. Створюють скульптури з глини, гіпсу,каменю ,льоду, дерева. Сьогодні у дворику ратуші ми побачили паркову скульптуру.
Годинникар професія складна і відповідальна , бо людина має бути чудовим практиком. Годинникарів в країні одиниці, що вміють полагодити і сучасний швейцарський годинник і старовинний брегет, такі куранти, як в нас на ратуші. Майстри можуть відновити годинниковий механізм просто по кресленню. Потрапити в цю касту не так просто. Годинникар повинен володіти якостями снайпера – гострим зором, твердою рукою і витримкою, а ще терплячістю.
 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.