середу, 27 березня 2019 р.

Oil City про перспективи розвитку бориславських джерел


В історії Борислава все якесь незвичне. Як географічна одиниця – місто існує не так давно. Але якщо переглянути історичні згадки про складові частини нашої місцевості, починаючи з Тустанович, історія сягає глибини століть. Це єдине місто в світі, яке виникло безпосередньо на нафтовому та озокеритному родовищах з численними цілющими мінеральними джерелами.















На превеликий жаль, наші лікувальні води, що знаходяться у гірській частині Борислава, не є такими дослідженими, як східницькі та трускавецькі. Але для очільників міста, майбутнє бачиться як розвиток туристичного та бальнеологічного регіону. Тому депутат міської ради Ярослав Струс та начальник відділу економіки Бориславської міської ради Лев Попель присвячують свій вільний час проведенню досліджень.


Дуже змістовною виявилася розповідь п. Попеля на зустрічі з командою «Oil City», що відбулася нещодавно в приміщенні центру зайнятості. Ми дізналися, що місцеві мешканці дуже добре знають про особливості наших мінеральних джерел типу «Нафтуся» ще з давен. Адже в Бориславі працював завод продовольчих товарів, на території якого випускалася мінеральна вода до 2012 року.
А тепер на хвилинку уявіть собі теплий день! Ви йдете по лісовій стежинці, навколо весело співають пташки, під ногами перші квіточки, повітря наповнене п’янким ароматом весняної свіжості… Ось так пройшовши 15-20 хвилин, ви потрапляєте до найвідомішого джерела в р-ні Тустановичі, зліва по дорозі в Трускавець. Вчений Любомир Михалевич досліджував цю «Нафтусю». Було виявлено, що мікробіологічні властивості води Борислава є дуже ефективними. Однак є проблема для детального опрацювання цієї території, оскільки джерело належить до іншої територіальної одиниці – села Модричі Дрогобицького району.

Значну допомогу у дослідженнях мінералізованих вод місцевим пошуковцям-аматорам надав гідрогеолог Анатолій Яковенко, який має карти, де відображені джерела та свердловини. Завдяки співпраці з державним підприємством «Західукргеологія» отримано гідрогеологічний звіт про наявність, хімічний склад та запаси деяких джерел. Кафедра мікробіології Львівського державного університету робить дослідження властивостей місцевої води. Також налагоджується співпраця з «Львівською політехнікою» щодо визначення хімічного складу джерельних вод.

В стратегії розвитку Борислава одним з пріоритетних питань стоїть розвиток міста як курортної зони та якісне використання земних багатств. Першим кроком є створення питтєвих галерей. Для цього ведеться активна робота з пошуку грантодавців та виділення коштів з місцевого бюджету. Окрім того, необхідно приділити увагу деяким пластовим (соленим) водам, що за своїми лікувальними властивостями є унікальними завдяки вмісту йоду, брому та органічних речовин. Колись озокеритові та нафтові поклади принесли славу Бориславу. Сподіваємось, що дослідження джерел мінералізованої води з часом позитивно позначиться на соціально-економічному розвитку нашого славного міста.

 Дослідження: Оксана Мрозек і її відеосюжет 


Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.