понеділок, 11 березня 2019 р.

Сакральна Сколівщина...


ПрофіКемп знаходиться в Костел Семи Скорбот Діви Марії.
#ПрофіГід продовжує знайомити вас з об'єктами свого туристичного маршруту. Сколе відоме також своїми старовинними сакральними спорудами до яких належить мурований римо-католицький костел Семи страждань Діви Марії.



Близько 1660 року на кошти графів Сенявських в Сколему із заснуванням міста було збудовано дерев'яний філіальний костел св. Домініка парафії Різдва Пресвятої Діви Марії у Стрию коштом В. Заславського. 1743 року тут створили парафіяльну експозитуру, а душпастирство ввірили оо.-кармелітам з Дрогобича. У 1888 році святиня згоріла, а 1889 року Сколе вперше згадується як самостійна парафія









 1895 року за кошти сколівської римо-католицької громади та активного меценатства баронів Ґредлів на місці дерев'яного костелу звели новий цегляний, який діяв до вересня 1939 р.
Під час Другої світової війни будівля костелу зазнала значних ушкоджень, і в післявоєнні роки використовувалася спочатку під склад, а потім, як електростанція. У 1964 р. обладнання електростанції було перенесене на інше місце, а костел стояв в руїнах.

1991 року зусиллями громади римо-католиків руїни костелу були повністю відбудовані, і сьогодні він є діючим римо-католицьким храмом в Сколе.







Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.