четвер, 21 березня 2019 р.

Пам’ятник Володимиру Великому

Пам’ятник рівноапостольному великому князю Володимиру Великому знаходиться на Володимирській площі у Рахові. 

Встановлений 22 січня 2012 року — у День Соборності України. Автори — скульптор Юрій Гав’юк, уродженець Рахова; його син Олександр Гав’юк; архітектор рахів’янин Микола Пігуляк. 


Володимир Святославич (давньорус. Володимѣръ Свѧтославичъ; 960/963 — 15 липня 1015) — руський князь із варязької династії Рюриковичів. Великий князь київський (979–1015), правитель і хреститель Київської Русі. Новгородський князь (970–988). 

В процесі дослідження встановлення пам’ятника - проведено роботу щодо змісту та опису професії скульптора.
Отже, скульптор - це художник, який робить об'ємні твори мистецтва. Назва походить від латинського sculpture, sculpo - вирізаю, висікали. Це не дивно, адже перші майстри працювали з природними матеріалами на зразок каменю (мармуру) або дерева.

Скульптори працюють з різними матеріалами і в різних техніках. Наприклад, можна виліпити фігуру з пластиліну, а потім з її допомогою виготовити форму для відливання цієї фігури з металу. Можна створювати скульптури з глини, гіпсу, висікати їх з каменю, з дерева і навіть з льоду. Скульптор може застосовувати чеканку, зварювання, лиття. А крім традиційних матеріалів використовувати досягнення сучасних технологій (наприклад, полімери), старі, відпрацьовані своє механізми та ін. Все залежить від творчих завдань.

Скульптура буває круглою, тобто осяжною з усіх боків,  і рельєфною, тобто розташованою на площині і видимою лише з одного боку.

За призначенням скульптури можна розділити на кілька видів: монументальна скульптура, монументально-декоративна (паркова скульптура, фонтани, урни і т.д.), станкова (призначається для виставок, музейних експозицій та домашнього інтер’єру) і дрібна пластика (статуетки, моделі, медалі та ін.).

Жанри, в яких працює скульптор, також різноманітні: це портрети людей, зображення побутових, історичних сюжетів, тварин. Рідше зустрічаються скульптурні фрагменти ландшафтів, натюрморти.

Видами професійної діяльності є:

професійна творча діяльність, як авторська, так і виконавська;
педагогічна діяльність в галузі мистецької освіти;
виробничо-технічна і управлінська діяльність;
громадська діяльність у творчих спілках та об’єднаннях.

Місця роботи: музеї, реставраційні майстерні, художні галереї, виставкові зали та ін.

Обов’язки:

Відливає з гіпсу і складного цементного розчину скульптурні твори, барельєфи тварин, деталі архітектурної ліплення, урни, вази, питні фонтани. Здійснює монтаж, карбування, шліфування та обробку скульптурних творів і виробів. Веде виливок настільних фігур, груп і композицій за встановленою технологією. Виготовляє з мастики або пап’є-маше архітектурні деталі, веде їх обробку і установку на поверхнях різної кривизни (бар’єрах театральних ярусів, склепіннях стель і т.д.).

Вимоги


Особисті якості: художні здібності, фізична сила, пам’ять, увага, терпіння, акуратність.

Професійно-важливі якості професії "Скульптор": самодостатність, цілеспрямованість, ручна моторика, хороший окомір: лінійний, кутовий, об’ємний, концентрованість уваги, здатність до образного подання предметів, процесів і явищ, здатність до створення образу за словесним описом, абстрактність (абстрактні образи , поняття) мислення, інтуїтивне мислення, творче мислення, зорова пам’ять, хороша координація рухів обох рук, здатність займатися тривалий час кропіткою роботою, вміння імпровізувати, художні здібності, почуття смаку, почуття гармонії, почуття симетрії, розвинений естетичний і художній смак.

Спеціальні знання: малюнок; скульптура; композиція; техніка скульптури та технологія скульптурних матеріалів.

Шкільні знання: світова художня культура; теорія та історія культури; образотворче мистецтво.

Освіта:


Для оволодіння професією "Скульптор" необхідна середня або вища професійна освіта за спеціальністю “Скульптура”.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.