четвер, 7 березня 2019 р.

Смачний сир – гордість і родзинка нашої Перечинщини!


       Історики кажуть, що перший сир був виготовлений аж 7000 років тому і у різних народів є свої історії та перекази щодо цієї події. Деякі легенди наголошують на його неземному походженні, розповідаючи, що людей навчили робити сир боги, але більшість оповідає про Його Величність Випадок. Кочуючи з місця на місце чи подорожуючи люди мали необхідність зберігати молоко, для цього ідеально підійшли мішки з козячих та овечих шлунків, ферменти з яких і сприяли утворенню нового, надзвичайно смачного та корисного продукту – сиру.
         Сир – молочний продукт. А де, на Вашу думку, найсмачніше молоко, як не у нашому закарпатському краї?! Сир такий ароматний та звабливий, що від одного запаху вже хочеться взяти найбільшу скибку і покласти до рота! І ось – мить блаженства!


        Символічно, що  там, де колись був склад зі зброєю, тепер варять сир. А сирні підвали розташовані в колишньому командному пункті  розформованої військової частини. Так, сьогодні ми в гостях у «Перечинської мануфактури». Нас гостинно приймають господарі  – родина Синєльникових. Наша команда досліджує доволі рідкісну  професію  «сировар» та знайомиться з технологією приготування сиру.





    «Все починалося з хобі. Було дуже цікаво спробувати «зварити» сир. Моя перша сироварня була місткістю 20 літрів. Брак досвіду не завжди гарантував хороший результат. Я багато експериментував. І після гарних відгуків про сир моїх друзів та знайомих поступово прийшло розуміння, що цією справою хочу займатися як підприємець. Спочатку було трішки лячно: а чи вийде? чи буде ринок збуту? Та  ми ризикнули. Міська рада  виділили нам в оренду приміщення, але воно було в доволі занедбаному стані. У 2016 році розпочали його ремонт. Для нас принциповим було дотримання всіх норм і вимог, тож до ремонту та оснащення цеху ми підійшли дуже відповідально.

         Що стосується обладнання, то в нас була принципова позиція, щоб знайти його в Україні. Тож замовили все в Сумах. Придбали пастеризатор на 500 л, спеціальні столи, форми, які ви тут бачите», – розповідає  пан  Олексій.


    Ми дізналися,  що робота з сиром надзвичайно ретельна, акуратна, а найголовніше –  постійна. Особливо, що стосується афінажу – процесу дозрівання сиру, коли його треба постійно перевертати, підтримувати сталу температуру і вологість. Бо сир, як дитина, потребує постійної уваги. Все залежить від того, як сировар дотримується технологій. Орієнтовно з 10 л молока виходить 1 кг сиру. Стандартний вихід у сироварів 10 відсотків сиру від загальної кількості молока. «Важлива не тільки його кількість, але й якість.  Бо що у корови на язиці – те у сировара у сирі. Тому смачний справжній сир не може бути дешевим продуктом», – зауважує Олексій Синєльников.


    Ми мали нагоду продегустувати   фірмові сири: «Перечинський» та «Полонинський», а також італійську качотту, до якої тут додають сушені томати, або ж пажитник. Саме останній вдало підкреслює смак сиру й надає йому пряного горіхового смаку.         Справжнім діамантом серед сирів тут є маленькі пармезанні кульки з часником, обкачані у спеціях. Сир так і називається «Діамант Карпат». А ще ріккота, смак якої відзначають всі відвідувачі. Є ще експериментальні сири: з чорнилом каракатиці, є витриманий у зеленому чаї та закарпатському сухому червоному вині,  з каперсами та липовим цвітом.
         Тут люблять гостей та  проводять численні екскурсії та дегустації.  Всім  охочим демонструють процес пастеризації молока, нарізання сирного зерна спеціальною лірою. Та особливе захоплення  викликає сирний підвал, де дозрівають сири. 



        «Немає меж досконалості у сироварінні, адже навчатися та відточувати уміння і рецептуру слід постійно. І це мені подобається, це дійсно творча і дуже цікава  справа», – наголосив власник сироварні. Його розповідь була настільки  цікавою і захоплюючою, що ми і не помітили як швидко збіг  час нашої екскурсії.   Наша команда  «Feketa’s children» черговий раз переконалася, що   знайти  саме свою справу для душі ніколи не пізно, треба лише хотіти працювати і вчитися в будь-якому віці!



Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.