середу, 20 березня 2019 р.


Велосидиба «Добра нуч»

      Туристи бувають різними: хтось любить подорожувати пішки, хтось автотранспортом, а бувають і такі хто, дбаючи про своє здоров’я , подорожує велосипедом. Велосипедний туризм – захопливий і відносно недорогий вид активного відпочинку і спорту. Все, що вам треба для катання на велосипеді – це велосипед і непогана фізична підготовка. Ніяких перешкод для велосипедного туризму не існує – паливо велосипеду не треба, він проїде у важкодоступні для автомобіля місця, для перетину складної місцевості велосипед можна перенести на руках і навіть узяти в потяг.
         Подорож на велосипедах вигідно відрізняється від пішохідного туризму швидкістю пересування, а від автотуризму – користю для здоров’я. Їзда на велосипеді зміцнює м’язи ніг, підвищує витривалість, покращує діяльність серцево-судинної і дихальної систем. Сучасні туристичні велосипеди легко управляються, швидко набирають швидкість і мають невелику вагу.
         Кращі місця для велосипедного туризму – Європа і Америка, де подорожі на велосипедах дуже популярні. У нас, на Перечинщині, теж готові приймати велотуристів. Мова йде про велосадибу «Добра нуч», що походить від назви села Дубриничі, або «Bed&Bike». Сьогодні наша команда «Feketa’s children» буде його досліджувати.

         Аліса Смирна, власник садиби,  розповіла: «У  власності декількох осіб після розпаювання власності колгоспу опинився старий зерносклад, розташований у  селі Дубриничі на Перечинщині. Власники паїв довго обговорювали ідеї як його використати.  Вони хотіли його розібрати , щоб продати цеглу. Через якийсь час  складом почали цікавитися люди, які хотіли там зробити лісопилку. Але так як цей зерносклад фактично межує з хатою моєї бабуні – мені б не хотілося, аби вона жила біля лісопилки. А тому виникла інша ідея -  мої колеги німці порадили мені, що це прекрасний об’єкт, щоб зробити тут музей сільськогосподарських знарядь праці і такий собі центр міжнародних зустрічей. На першому поверсі ми зробили величезну залу для банкетів, традиційних весіль або скромних сніданків тих, хто зупиняється на другому. На другому поверсі - зручний хостел із величезною кімнатою на 16 ліжко-місць для велотуристів, яких не дуже охоче приймають готелі. На вулиці є літній душ. Тепер це називається велосадибою «Добра нуч», що походить від назви села, або «Bed&Bike».







         Як центру прийому туристів, в основному іноземців, велосадиба працює більше 10 років. Місцеві мешканці, які  спочатку доволі прохолодно сприйняли цю ідею, зараз почали звертатися до власниці з готовністю допомогти і якось заробити грошей. Це, скажімо, музичні колективи і просто жінки, що пропонують різні послуги: прибирання, приготування традиційних закарпатських страв. Тобто, місцева фольклорна група тут співає, а сусіди та  родичі  готують їжу з місцевих продуктів,  допомагають  на стіл накривати та прибирати. А ще є можливість реалізувати для туристів власні сувеніри (фіто-чаї, гриби тощо).    

         «В Австрії, наприклад, у таких будівлях, в фермерських будинках, так само роблять якісь корчми на вихідні.  Ми тут також пропонуємо закарпатські гуляння. Для туристичних  груп проводимо традиційне лемківське весілля з музикою та  обрядами, які викликають щире захоплення наших гостей»,                        - зауважує пані Аліса.
         Велосадиба належить до об’єктів  сільського зеленого туризму, який на Перечинщині добре розвинутий у такий селах як Лумшори, Тур’я Поляна, Зарічово.  Господарі, які приймають туристів,  не тільки  популяризують туристичні родзинки нашої Перечинщини, але й мають нагоду додатково   заробити певні кошти завдяки використанню потенціалу: природи краю, екзотики сільського побуту, ознайомлення з народними промислами та гастрономією. Спілкуючись з пані Алісою, ми дослідили, що розвиток сільського туризму  стає поштовхом для розвитку малого та середнього бізнесу на селі. Його розвиток також сприяє збереженню культури і духовності краян, це додаткові можливості для поширення знань та інформації про Закарпаття  у сучасному світі.



Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.