пʼятницю, 22 березня 2019 р.

Досліджуємо назви осіб у терміносистемі бджільництва та професію бджоляра

Учасники команди Fun-Route провели власне дослідження щодо  історії бджільництва та дізналися багато цікавих речей. А чи знали, ви, що сучасна українська бджільницька термінологія почала формуватися ще в давньоруський період. У її складі виділяють назви осіб, які займаються розведенням бджіл, доглядом за ними та переробленням продуктів бджільництва. 
Названа група досить давня, її основу становить давньоруська лексика. У ній виділяємо кілька підгруп: 
а) назви осіб, які займаються бджільництвом (загалом): бортник, пасічник, бджоляр, бджільник, пчоляр та ін.; 
б) назви осіб, які переробляють продукти бджільництва: воскобійник, медовар, вощник та ін.;
в) назви осіб за професійною підготовкою: майстер-бджоляр, технік-бджоляр, бджоляр-практик, бджоляр-тепличник.
Бортництво — спосіб бджільництва, що прийшов на зміну примітивному «видиранню» меду диких бджіл у дуплах дерев, відомий в Україні з часів княжої доби. Найдавніша назва особи, яка займалася бортництвом, —  бортник. Назва пасічник -  позначення особи, яка займається пасічництвом, похідне від пасіка, виникає приблизно в Х-ХІ ст. 

Приблизно з ХІХ ст. термінологія бджільництва поповнюється термінами бджоляр, бджільник, бджолознавець на позна чення осіб, які займаються бджільництвом (загалом). В основі
цих назв праслов’янське слово. Від них утворилася значна
кількість похідних слів та словосполучень на позначення людини, яка розводить, доглядає та вивчає бджіл: бджолознавець —
фахівець із бджолознавства; бджоляр, бджільник — той, хто розводить бджіл.
Серед проаналізованих назв осіб, які займаються переробленням продуктів бджільництва, у сучасній терміносистемі бджільництва вживаються медовар та воскобійник, решта назв перебувають у пасивному лексичному складі мови.
Це відкриття для фанроутівців стало новим, адже ми навіть не здогадувалися що сучасна пасіка містить стільки значень та слів.


Професія - Бджоляр

Бджоляр займається вивченням і розведенням бджіл. Він досліджує життя бджіл в різних її проявах в штучних і природних умовах життя.

СПЕЦИФІКА РОБОТИ БДЖОЛЯРЕМ:
Щоб розводити бджіл, необхідно навчитися спілкуватися з ними, мати спеціальний інвентар, бути в курсі сучасних технологій бджолярства. Крім знання біологічних особливостей бджіл, важливо розбиратися і в польових квітах, сортах меду, в способах переробки воскової сировини. 

Заняття бджільництвом сильно міняє спосіб життя людини. Бджоли не виносять різких неприємних запахів, зокрема парфюмерії, алкоголю і тютюну.

РОБОТА ДЛЯ БДЖОЛЯРА:
Фермерські господарства, власні пасіки.

ОСОБИСТІ ЯКОСТІ:
  • інтерес до природи
  • спостережливість
  • активність
  • сміливість
  • терпіння


ЗАРПЛАТА І ПЕРСПЕКТИВИ ПРОФЕСІЇ БДЖОЛЯРА:
Ви можете влаштуватися на роботу бджолярем у фермерське господарство. А можете зайнятися підприємництвом. 

ПРОФІЛЬНА ОСВІТА:
Бджолярів готують в сільськогосподарських академіях і технікумах.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.