середу, 20 березня 2019 р.

За здоров'ям і молодістю - до Східницьких джерел


Уявіть собі мурашник. Так виглядає наша Східниця будь-якої пори року. Хтось поспішає на роботу, а хтось поволі мандрує стежинками до джерел, щоб напитися цілющої «Нафтусі» та позбутися багатьох захворювань. 
Учасникам міжрегіонального профорієнтаційного проекту «Профікемп» - команді Oil City цікаво було дізнатись про шлях перетворення промислового нафтового селища на унікальну карпатську оздоровницю. 

Все відбулось завдяки українському інженеру-нафтовику та педагогу, що знався на хімії, медицині та мінералогії, Омеляну Стоцькому. Вже будучи пенсіонером, він часто блукав околицями Східниці та якось зауважив непримітне джерельце. Прозора вода мала виражений запах сірководню і присмак нафти. Невже як трускавецька «Нафтуся»?! Ця здогадка змінила життя фахівця, перетворивши його на бурхливу річку з неймовірними бюрократичними перешкодами. Вся історія тоді здавалася фантастикою.

З весни 1956 року Омелян Олександрович почав активно шукати та досліджувати східницькі джерела. Перші аналізи води він проводив разом з вчителем хімії, директором східницької школи Михайлом Гамулою. Пройшли роки, перш ніж в грудні 1967 року комісія з провідних науковців знаних інституцій України, офіційно озвучила результати позитивного та лікувального впливу води з цих джерел на людський організм. Відтак, на державному рівні були виділені кошти на вивчення обсягів запасу цілющих вод. Дослідження перевершили всі сподівання – дебіт шести мінеральних джерел типу “Нафтуся” склав 64,3 метрів кубічних на добу, що в півтора рази перевищувало запаси всіх разом взятих аналогічних вод Трускавця. І ось, в квітні 1976 року Східницю офіційно визнано курортом. 

Унікальність Східницького родовища мінеральних вод полягає в тому, що прісна дощова вода, проникаючи в грунт на глибину близько ста метрів, вимиває з навколишніх порід, переважно менілітових сланців, органічні речовини, насичується сірководнем та змішується з глибинними водами, багатими на мікроелементи. Таким чином утворюється неповторний цілющий бульйон – знаменита сірководнева вода типу «Нафтуся». 

У Східницькому родовищі мінеральних вод налічується 38 джерел (з яких 25 ще не досліджено) і 17 свердловин з різним хімічним складом. Сьогодні доступні лише води з 10 джерел і трьох свердловин, що поділяються наступним чином:
- Води з джерел № 1, 3 і 26 сприяють відмінному виведенню радіонуклідів з організму, вимивають камені з нирок, нормалізують кровообіг і мають ефективну протизапальну дію. 
- Мінеральні води з джерел № 5, 8, 9, 10, 25 та свердловин № 1с, 18с мають подібні властивості, але з більш вираженим жовчогінним ефектом.
- Гідрокарбонатно-натрієве джерело №2, знане в народі як "Содова" або східницька «Боржомі», чудово регулює кислотно-лужну функцію шлунка та допомагає терапії гастриту, виразки шлунка, панкреатиту. 
- Джерела № 13 і 15 містять залізо. Це унікальні води, що здатні покращувати утворення гемоглобіну в крові, стимулювати роботу кісткового мозку, зв’язувати та виводити з організму радіоактивні, онкогенні елементи.





Цілюща… Животворна…Життєдайна вода. Бальнеологічний курорт імені Омеляна Стоцького чекає ВАС. Приїздіть до Східниці за молодістю, здоров’ям та відмінним настроєм, обираючи туристичний маршрут, запропонований командою Oil City.






















І звичайно, наш відеосюжет про Східницькі джерела - об'єкт дослідження Христини Демко.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.