четвер, 7 березня 2019 р.

Борислав під покровом Святої Варвари






















Борислав чи не єдине місто в світі, що безпосередньо розташоване на нафтово-озокеритному та газовому родовищах. Здавна тут найпримітивнішим способом збирали нафту з поверхні річок, потічків або неглибоких копанок та використовували для змащування коліс у возах. 



Стрімкий розвиток техніки в середині 19 століття перетворив Борислав на найбільший промисловий центр Європи, який приносив в казну Австро-Угорської імперії величезні кошти. Водночас, цей процес супроводжувався важкою працею робітників в озокеритових чи нафтових копальнях. Пожежі, вибухи, загазованість, обвали – це незначна частина з переліку щоденних життєвих загроз. 


Природно, що бориславські робітники шукали захисту, передусім, плекали надію на Бога, просили опіки Святих. Відтак, за покровительку обрали собі Великомученицю Варвару, котра вважалась заступницею від раптової і несподіваної смерті, прикладом відваги і непохитності у вірі та на її честь в 1902 році, спорудили найбільший храм Борислава. 

За переказами Свята Варвара народилась на Сході Римської імперії та була дочкою заможного язичника Діоскара. Вона таємно прийняла християнство і через це була піддана тортурам. А оскільки не змогла зректися Христа, була засуджена на смерть та загинула від руки власного батька. В іконописі зображується з чашою і мечем, що символізує її мученицьку смерть та готовність прийти до кожного в останню хвилину життя з причастям.


Заступництва Святої Варвари потребує і сучасний Борислав. Адже нафтовидобуток спричинив чимало екологічних проблем, які вимагають нагального вирішення. Показовою є трагедія, що сталася 29 квітня 1972 року та сколихнула все місто. В підвалі двоповерхового будинку №12 по вулиці Володимира Великого стався потужний вибух газу, відголос якого було чути аж за 40 км в місті Стрию. Трагічно загинуло 18 містян. Винних так і не знайшли. Навіть електричної іскри або запаленого сірника було достатньо, щоб вибухнула пекельна газова суміш, що просочилась до підвалу з старих нафтових шурфів, розташованих поблизу.



 

Саме на цьому місці сучасниками споруджено пам’ятник Великомучениці Варварі, відкриття та освячення якого відбулось 2 вересня 2012 року під час Божественної літургії з нагоди 625-річчя нашого міста. А згодом, 17 грудня, біля цієї фігури відбулося богослужіння – акт посвяти усіх бориславців та працівників нафтової промисловості під покров Святої Варвари, фрагменти мощів якої помістили в саме серце скульптурної споруди.



Духом Святої Варвари наповнені і храми Борислава. Зокрема, греко-католицька церква Святої Анни, де також зберігаються фрагменти мощів та римо-католицький костьол, який віднедавна повернув собі історичну назву Святої Барбари.


Сподіваємося що сила столітніх духовних традицій та спільна молитва допоможе вберегти жителів Борислава від потрясінь та зробить їх щасливими. Дізнавайтесь більше про Борислав разом з учасниками профорієнтаційного проекту Профікемп, обираючи туристичний маршрут, запропонований командою Oil City.


















І як завжди, ми пропонуємо до перегляду відеосюжет, створений Oil City!
Об'єкт дослідження Юлії Шевченко.





Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.