пʼятницю, 15 червня 2018 р.

Музей історії міста Каховка


Каховський історичний музей – найстаріший музей області. Він відчинив свої двері далекого 1940-го року як музей історії Каховського плацдарму.
З 1965р. музей є філією Херсонського обласного краєзнавчого музею. За вагомий внесок у зберіганні історичної спадщини та її  науково-просвітницької популяризації, музей в 1973р. був нагороджений Почесною грамотою Міністерства культури УРСР. В 2010р. музей визнано кращим закладом культури міста.
Під час минулого візиту до Каховського історичного музею команда «ГУК» домовилася з директором, Світланою Сидьолкіною про екскурсію, присвячену історії Каховки і Каховського району.



Сьогодні музей налічує понад 16 тис. одиниць збереження. Найцікавішими є зібрання з археології, серед яких найбільш цінними експонатами є антропоморфні стели ямної культури, знайдені біля с. Любимівки (III тис. до н.е.), навершя булави катакомбної культури (с.Архангельська Слобода, II тис.до н.е.), давньогрецькі амфори з пізньоскіфського Любимівського городища (III-II тис. до н.е.), скіфські ритуальні навершя (с.Догмарівка, V ст. до н.е.), золота сарматська сережка (с. Мала Каховка, III-I ст. до н.е.), половецькі кам’яні баби (Каховка, XI-XII ст. н.е.), ранньосередньовічні люстра, тощо.
Серед музейних речей групи «зброя» інтерес представляє колекція  вогнепальної та холодної турецької зброї кінця ХVIII- XIX ст. – палаші, ятагани, шаблі, кремінні рушниці, пістолі, зокрема авторська робота турецького зброяра Аджі Мемета – кремінна рушниця прикрашена слоновою кісткою та бірюзою.




Досить цікавим є культурно-побутовий комплекс матеріалів південних та центральних регіонів України II-ої пол.Х1Х-поч.ХХст.: українські сорочки, корсетки, головні убори (очіпки, брилі, хустки), рушники;  домашній посуд (глечики, макитри, ночви, ковганки, казани, тощо), сільськогосподарське знаряддя збирання та молотьби хлібу, знаряддя прядіння і ткацтва, тощо.



Значний інтерес представляють особисті колекції представлені іменами засновників і власників Каховки з 1791 по 1789рр. дворян Овсянико-Куликовських; власників містечка з 1879 по 1899рр., державних та громадських діячів, відомих благодійників краю купців Панкеєвих; землевласників Дніпровського повіту, відомих меценатів та благодійників Почесних Громадян Фальц-Фейнів; уродженців міста: видатного російського філолога і лінгвіста академіка Д.Овсянико-Куликовського (1853-1920), відомого українського радянського поета Є.Фоміна (1910-1942), знаного українського художника та письменника М.Жука (1883-1964), радянського поета, автора «Пісні про Каховку» (1935р.) М.Светлова (1903-1964). Ці колекції представлені документами в т.ч. родовими, автографами, фотографіями, спогадами, листами, а також найбільшою в Україні нотною збіркою творів вірменського композитора О.Спендіарова ( 1871-1928 ) – уродженця Каховки.





За час існування музей здобув повагу і авторитет широкого загалу. Каховський історичний музей сьогодні – це не тільки сховище унікальних за своєю значимістю експонатів і документів, це сучасний культурний центр, причетний до всіх сфер життя людини, один з не багатьох інститутів, який дійсно вчить любити свою малу батьківщину. Каховський історичний музей – хранитель національної культурної спадщини. Він зберігає історію, традиції і розповідає про них кожному з нас.

Каховський історичний музей. Каховський район. 

Варто приїхати!



Очікуйте на відеозвіт. Далі буде... 😉

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.