вівторок, 26 червня 2018 р.

Каховка козацька


Козацький сквер Каховки радо знайомить команду «ГУК», а також усіх охочих з пам’ятниками, пов’язаними  з легендарною добою козаччини, її славетними ватажками. Наше рідне місто засноване на території колишньої фортеці Іслам-Кермен, яку побудував ще в далекому 1492 році кримський хан Менглі Гірей І. Вона довгий час належала туркам. Назва «Іслам-Кермен» перекладається з турецької мови як «ісламська фортеця». У багатьох українських джерелах вона дуже часто іменується Аслан-Містом.


Фортецю Іслам-Кермен неодноразово штурмували війська запорізьких козаків - у 1556 році під керівництвом гетьмана Дмитра Вишневецького, у 1576 році під керівництвом Богдана Ружинського, у 1628 році військом командував Михайло Дорошенко, а в 1673 році - Іван Сірко. Кожного разу фортеці вдавалося вистояти під натиском козаків. І лише в 1695 році козаками під керівництвом гетьмана Івана Мазепи фортеця була не тільки захоплена, але й повністю зруйнована.

Почати екскурсію варто від пам’ятника Богдану Ружинському.
Його ще величали Чорним Богданом, або просто — Богданком. Часи за гетьмана Богдана Ружинського козаки називали золотими часами. Прибувши на Січ, Ружинський досить швидко виявив себе завзятим козаком, добрим товаришем і хорошим воєнним організатором. На Січі його поважали за гострий розум, відвагу, простоту у відношенні з козаками. Не останнє значення мав і княжий титул. У 1576 році Богдан Ружинський звернув увагу на османський форпост Аслам-Кермен, який був побудований для перекриття козакам шляху з гирла Дніпра в Чорне море. Козаки навалилися на фортецю такою силою, що від фортеці й сліду не лишилося, її довелося відбудовувати. Під час штурму козаки використовували так звані порохові «міни», які вкладали в підкопи під мурами фортеці. При підриванні одна міна не спрацювала, і Богданко вирішив сам перевірити, у чому справа. У цей момент міна вибухнула й гетьман загинув.
Козаки жорстоко помстились за смерть свого гетьмана й князя. Зрівнявши з землею Аслан-Кермен, козацька ескадра вийшла в море й дійшла до стін самого Стамбула. Попаливши його околиці, вона в боях захопила кілька турецьких галер і понищила турецьке узбережжя з болгарським включно.
14 серпня 2015 року на міській набережній відбулося "Урочисте козацьке коло на честь відкриття православного козацького хреста на пам’ятному знаку гетьману Богдану Ружинському й Українським козакам".


Найновішим у сквері є пам’ятник Івану Сірку, який був відомим подільським шляхтичем, козацьким ватажком, кальницьким полковником, легендарним кошовим отаманом Запорозької Січі й усього Війська Запорозького Низового. Здобув перемогу в 65 боях. Герой багатьох українських пісень і казок. Після смерті його вважали характерником.
Мала архітектурна форма "Козак Мамай" була відкрита 27 липня 2016 року. Ідея встановлення цього пам’ятника народилася в отамана Каховського козачого товариства Олександра Глущенка. Козак Мамай - це збірний образ лицаря, братчика, людини-воїна.   На картинах його завжди зображували  з кобзою, що є символом співучої душі народу.  За народними переказами козак Мамай був православним, мав дар зцілювати хворих і ходити по воді, що давало право простим людям шанувати його як святого й вішати в хаті його образ поряд з образами інших святих. Козака Мамая зображають на багатьох картинах, у музичних творах, тож і в Каховці є образ, який нагадує нам про наше славне козацьке минуле.


Каховчани свято шанують козацькі традиції, щороку святкують День українського козацтва, урочисто посвячуючи в козачата п’ятикласників, влаштовують тризну по ліквідації Запорозької Січі у 1775-му році, вітають козацьку регату. І всі ці події відбуваються коло пам’ятника Ружинському, тож будемо сподіватися, що невеличкий нині Козацький сквер буде невпинно зростати.


Козацький сквер. Каховський район. 

Варто приїхати!



Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.