суботу, 30 червня 2018 р.

Малокаховський сосновий заказник


Сосновий бір, або просто «СОСНИ», – одне з улюблених місць відпочинку багатьох каховчан. Чи є в місті й прилеглих населених пунктах людина, яка б хоч раз тут не побувала? В будь – якому випадку, ми таких не знаємо…
То як же правильно називається це уславлене місце? Яка його історія й особливості?
Ось що ми знайшли у книзі відомого каховського краєзнавця Алли Миколаївни Яблонської «Каховщина - любов моя» з фонду гімназійної бібліотеки:

«Під час будівництва Каховської ГЕС, коли були знищені багатющі плавневі зарослі, природа навкруги Каховки страшно збідніла. Щоб не порушувати еко­логічну рівновагу, було прийнято рішення в 1953 р. створити Каховське лісове заготівельне господарство. У золоті руки вручили долю лісгоспзагу, який обій­мав площу 20566 га і складався з 7 лісництв на території чотирьох адміністратив­них районів Херсонської області. Його перші керівники - Яким Олексійович Крижевський та Сергій Філіпович Янковський….
Каховський лісгосп відіграв велику роль у створенні лісів у пониззі Дніпра, серед яких було посаджено чудовий Малокаховський сосновий бір, що став дер­жавним заказником. Нині Малокаховський сосновий заказник на 177 га охоро­няється державою. Він виріс і став окрасою нашого краю.»

З цієї ж книги ми дізналися, що в заказнику є сосна, якій має бути близько 150 років! Вона варта того, щоб на неї подивитися!


Попереджаємо, що на шляху ви можете зустріти корів, кіз, мурашок, велетенських жуків, сумнівно їстівні гриби.... Вони тут  - вдома, ми – лише гості.

  

 

 У Малокаховському заказнику можна купатися, загоряти, відпочивати, смакувати власноруч приготованим шашликом (не забуваючи про техніку безпеки!)


 

Особливо смакує тут завжди свіжа, ароматна  випічка від #french_bakery_kakhovka


Чи знайшли ми саме ту сосну? Хіба це так важливо?

 

Повернемося до першоджерел:
«Коли ми заходимо до лісу, зупиняє­мося серед моїх улюблених красунь, крим­ських сосен, простягаємо вперед руки долонями догори і хором голосно звертає­мося до лісу: «Здрастуй, Дух лісу! Прийми нас у свою обитель. І нехай наша життєва енергія зіллється з твоєю і ми станемо, як одне ціле!» Зачаровано Стоїмо ще декілька секунд із заплющеними очима, відчува­ючи, як невидима могутня лісова енергія поколює «голками», входячи в наші доло­ні. Мир і спокій наповнюють нас, бо поруч із цією безмежністю та величчю багато мирських дрібниць блякнуть, і ми прилу­чаємося до високого життя Всесвіту.»

Малокаховський сосновий заказник, Каховський район. Варто приїхати!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.