четвер, 21 червня 2018 р.

Перезавантаження учнівської свідомості: молодь обирає затребувані професії


Днями у селі Тухля, що на Сколівщині, відбулася небуденна подія – урочисте відкриття інноваційного профорієнтаційного проекту «ПрофіКемп», мета якого – допомогти учням краще пізнати історію свого краю, не загубитися у світі професій та обдумати перспективу трудитися у туристичній галузі.
На зустріч завітали шість команд зі Сколівщини, Миколаївщини, Стрийщини, Золочівщини, а також міст Борислава та Львова, аби послухати успішних промовців, отримати нові знання з ораторської майстерності, тонкощів фотосправи та відеозйомки, а також зарядитися позитивом. Адже попереду – створення власних туристичних маршрутів, змагання, конкурси, естафети та інше. Допомагатимуть їм у навчанні та на практиці представники ГО «Ангелик», такі ж завзяті та ерудовані молоді особи. А після змагань переможці нашого регіону поїдуть до Херсону виборювати першість на міжобласному рівні. Та це все буде згодом, а зараз давайте поспілкуємося з хлопцями та дівчатами і дізнаємося їхні враження від атракції, думки щодо вибору професії.

У одній з альтанок відпочинкового двору «Калина», де відбувалося дійство, за столиком розмістилися учні зі Стрийського району. Дев’ятикласники щось весело обговорюють, сміються та жартують. На запитання чи вперше на такому заході, відповідають, що колись брали участь у схожій грі під назвою «Джура», а тому впевнені у власних силах. Більшість з них уже визначилася з майбутнім фахом, багато хто мріє стати медиком, працювати у туристичній галузі або ж надавати послуги з манікюру та педикюру.
Неподалік згуртувалася команда з Борислава. Молодь переконує, що треба займатися тим, що подобається і на що є попит, тоді обов’язково можна досягнути гармонії у житті. До прикладу, Юрко прагне стати журналістом, а приїхав сюди, де протікає могутня гірська річка Опір і мальовнича природа сама надихає всіх і кожного, набиратися досвіду, почути щось нове і корисне, познайомитися із однолітками з інших районів. «Я вважаю, що країні бракує робочих рук, а от кваліфікованих юристів, економістів і банкірів поки що вистачає. Треба опановувати ті ремесла, де є реальний дефіцит кадрів, тоді і робота буде, і зарплата, і добробут», – впевнено ділиться думками хлопчина.


Ще не визначилися, куди вступатимуть після закінчення школи члени сколівської команди, що приїхали на відкриття проекту. Кажуть, що їхня мета – почерпнути відомості про те, які спеціальності нині є затребуваними, а які краще обходити стороною, отримати новий досвід, поспілкуватися з ровесниками. Більшість з опитаних охоче заявляє: «Ми прагнемо розвивати бізнесову нішу гостинності, адже проживаємо у рекреаційній зоні, де ідеальні умови для започаткування власної справи».
Юні візитери з Миколаєва також ще не думали, ким стануть у майбутньому, але наввипередки розповідають про своє захоплення від «ПрофіКемпу». За їхніми словами, заходи такого формату варто організовувати частіше, бо таким чином легше пізнати себе, зрозуміти до чого прагне душа, відшукати покликання тощо.
А от молодь з міста Лева знає, яким чином зароблятиме на хліб насушний. Жителі столиці Галичини доволі енергійні та креативні, дехто хоче працювати архітектором, інші ілюстраторами, художниками, або ж розвивати ІТ-напрями, де можна поєднати можливість творити і водночас отримувати високу фінансову винагороду. Старшокласники переконані: роботу знайдуть, адже на послуги, які надаватимуть, попит є чималий.

Золочівську команду «профікемпиків» представили розумні, талановиті та навіть трішки бешкетні девятикласники. Вони активно брали участь у тренінгах, організованих спікерами, не соромилися виступати на публіці, детально нотували цікаві факти та беззаперечно виконували поставлені завдання. За такими хлопцями і дівчатами – майбутнє України.
Віримо, що «ПрофіКемп» стане для юних мешканців області добрим стартом на шляху до самореалізації, а отже – запорукою успіху кожного з них.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.