понеділок, 25 червня 2018 р.

«ПрофіКемп» надасть туризму на Сколівщині нового подиху!


Заможність громади вимірюється тим, наскільки успішною є кожна людина, котра проживає на цій території. Оскільки, реформа децентралізації взяла курс на локальний розвиток і посилення потужностей місцевого самоврядування, дискутувати щодо того, добре це чи погано недоречно. Вислів-заклик «Думай глобально, дій локально» – це, здається, найактуальніше гасло для сьогодення.
Все нове – добре забуте старе. Нині люди знову повертаються у своїх уподобаннях до виробів ручної роботи, надаючи перевагу унікальному і одиничному, перед фабричним штампуванням однакових речей. Таким чином, новий поштовх чи дихання отримують і старовинні технології, на базі яких майстри Сколівщини творчо осмислюють традиційні предмети побуту, одягу, декору, ремесел.
У центрі зайнятості на семінарах краяни діляться своїми рецептами, але не розуміють, як їх продавати, просять навчити. Тому зараз розглядається можливість організації тренінгу з маркетингу.

Ще один позитивний фактор у тому, аби підвищити маркетингову компетенцію майстрів-рукотворів і стимулювати самостійно заробляти кошти – їхня платоспроможність в результаті відіб’ється на добробуті тих населених пунктів, де вони мешкають. Маючи невеличкий ринок збуту, майстри не поспішають реєструватися як приватні підприємці, бо не упевнені у своїх силах. Однак більшість прагне працювати у правовому полі і сплачувати податки. Йдеться як про сумління, так і практичний бік справи: бути самозайнятим – краще, аніж безробітним.
А все це прогнозовано стимулюватиме розвиток туризму, нашого красивого краю, який «тече молоком і медом», а отже кожне село може стати привабливими осередком рекреаціного відпочинку. Наприклад, слава про майстра, що виготовляє унікальні речі за старовинною технологією може стати родзинкою, а подекуди навіть стимулом приїхати до якоїсь місцевості – хтось просто подивитися, а хтось і повчитися. А з огляду на те, що зелений туризм у всіх селах Сколівщини набуває популярності, то громадяни шукатимуть не лише місця де жити, але і чим себе зайняти. Якщо говорити не тільки про рукотвори, але і про осередки виготовлення харчової продукції, гастрономічні тури, на місцях можна створити повноцінну інфраструктуру з напоями, бойківською бужениною, сирами, яка стимулюватиме відвідувачів залишати кошти місцевим виробникам, а не їздити у пошуках ресторану. З огляду на те, що дедалі більш популярними стають оригінальні і самобутні пропозиції, люди витрачають час і кошти на пошук унікальних і неповторних речей, то зараз саме час учасникам проекту «ПрофіКемп» використати цей момент для створення нових маршрутів та активізації жителів села до відродження.
Варто зазначити, що сьогоднішні процеси – це фактично наслідки того ставлення до робітничих професій, і в тому числі, до ремісників, як чогось безперспективного і другосортного. Хоча насправді за нинішніх умов набагато більше шансів і перспектив має грамотний і фаховий майстер, аніж середньостатистичний економіст чи бухгалтер, який взявся опановувати свій фах не за покликом серця, а тому що престижно. Зважаючи на це, окремий напрям нашої діяльності – співпраця зі школами, профорієнтаційні лекції для учнівської молоді та населення, важливо те, щоб життя людини у рідному селі, не обмежувалося натуральним господарством, тоді вона матиме мотивацію лишатися вдома, а не шукати кращої долі по світах. Наша ж ціль на сьогодні – показати ті можливості, які існують і направити їх в русло більшої ефективності і ширшого охоплення. Щоб відчути себе самодостатньою особою не обов’язково мігрувати, але цілком можна пізнавати світ, проживаючи та заробляючи у рідному краю.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.