пʼятницю, 5 квітня 2019 р.

Oil City в музеї нафтової і газової промисловості України






















Багатства надр упродовж тисячоліть приваблювали шукачів, примушуючи у протистоянні з природою придумувати способи видобутку різних земних скарбів. Темний, брудний світ підземелля, створений важкою працею безіменних гірників, виявився вирішальним у розвитку життєдіяльності людини.
Борислав – одне з найбільш знаних українських міст у світі. І все це завдяки нафті, озокериту та природному газу. На жаль, світ давнього гірництва є маловідомим для широкого кола людей, адже багато історичних пам’яток зникають з культурного середовища. Тому сьогодні команда «Oil City» досліджує одне з відомих місць нашого міста – Музей нафтової і газової промисловості.

Музей вперше був створений в 1972 році спільно з Бориславською міською радою та нафтовиками в приміщенні Палацу культури нафтовиків і діяв там до середини 90-х років. З певних причин він на деякий період закрився. Але з 2003 року знову відродився та з 2006 року постійно функціонує в НГВУ «Бориславнафтогаз», що підпорядковується ПАТ «Укрнафта». Науковий співробітник музею – відомий громадський діяч, доктор історії, працівник НГВУ «Бориславнафтогаз» Олег Микулич. Тут зібрані унікальні експонати. Один з них – виготовлений ще в 70-х роках діючий макет дерев'яної бурової вежі з технологічним обладнанням для буріння на глибини понад 700-1000 м так званим «канадським» способом. А також дієвий макет старого, так званого, «киратного» способу буріння на невеликі глибини. Такий метод видобутку вуглеводнів використовувався у м. Бориславі та смт. Східниці ще за австрійських часів, завдяки йому могло працювати від 2 до 10 чи більше нафтових свердловин одночасно.


На стінах розміщена фотоекспозиція історії нафто-озокеритної та газової промисловості м. Борислава. В ній присутні різні етапи, адже вже упродовж більше як півтора століття в нас добувають корисні копалини. Разючими є світлини, присвячені найбільш продуктивній нафтогазовій свердловині «Oil City». Сакральні об’єкти, а в даному випадку неповторний вигляд старих копалень, бурового обладнання завжди був захопливим, не дивлячись на те, що гірниче розмаїття цієї сфери промисловості практично ніколи не милувало око кольоровими фарбами. «Галицька Каліфорнія» - саме так називали Борислав, що приваблював підприємців з багатьох країн світу.

А ви знали, що в техніці здобув широку відомість освітлювальний гас саме з бориславської нафти? Завдяки магістру фармації, досліднику і засновнику нафтової та озокеритної промисловості в Україні, Європі та світі, першому аптекарю в Бориславі з 1876 року Йогану (Яну) Зегу, доступними в користуванні стали залізничний ліхтар, нафтові господарські лампи, гірнича та гасова настільна лампи! А сам винахідник промислової переробки нафти з вікна своєї аптеки в Бориславі із задоволенням спостерігав, як винаходом користувалися люди.

На території музею розташовані великогабаритні промислові обєкти просто неба, зокрема групова установка з видобування нафти, що складається з групового приводу, верстатів-гойдалок, глибинних насосів, старих - дерев'яного та металевих збірників. Наочний принцип роботи обладнання дав можливість побачити, скільки напомпували нафти в деревяний збірник. Керівник музею розповів команді про свердловину під назвою «БОДЕН КРЕДИТ» (сучасний її №665), пробурену ще у 1902 році та ліквідовану у 1965 році. Щоб «чорне золото» з неї не витікало на поверхню, навколо свердловини зроблений нафтозбірник.

Привертає увагу одна з двох, у м.Бориславі, металева клепана телефонна опора з початку XX століття висотою 10,5 м. Адже, з 1 січня 1900 року відкрито першу на Прикарпатті лінію міжміського телефонного зв’язку Дрогобич-Борислав-Східниця довжиною 24 км, а з 1 березня 1907 року розпочав працювати телефонний зв'язок з м.Львовом. Про це неповторне, а головне, діюче обладнання згадує у своїй книзі «Сентиментальні мандрівки Галичиною» (Львів, 2014) відома українська письменниця, лауреат Національної премії України  ім. Тараса Шевченка 2010 року з літератури Галина Пагутяк.

Ось такий наш Борислав, цікавий та неповторний! 
Обирайте маршрут, запропонований командою «Oil City».
Об'єкт детально вивчала учасниця команди Марта Мількович.
До Вашої уваги відеосюжет. Приємного перегляду.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.