вівторок, 9 квітня 2019 р.

Весняна толока «Вільного вітру»


Вітряний млин – пам’ятка народної архітектури (кін. ХVІІІ – поч. ХІХ ст.) – один із  об’єктів туристичного маршруту «Неповторні куточки Погорини», який розробила та пройшла команда «Вільний вітер» минулого літа.

Красносілля – одне з небагатьох сіл Рівненщини, де збереглась пам’ятка народної архітектури – вітряний млин кінця ХVІІІ – початку ХІХ століття. Красносільський вітряк побудований чехом Іваном Клічніком ще у 1895 році і зберігся до наших часів найкраще.
Нині вітряк не працює, а кілька десятків років тому довго і плідно служив хліборобам. Але він створює особливий колорит сільської місцевості, де наче переплелись минуле і сучасне, реальність і легенда.
Красносільський вітряк відносять до найстаріших типів вітряків. Цей вид млина архаїчний, один з найстаріших в Україні і, зокрема, на Поліссі.
На території с. Красносілля (біля вітряка) щороку в кінці вересня проводиться  фестиваль народної творчості, історії та побуту «Красносільські вітряки», який у 2018 році набув статусу Міжнародного.
Приємно, що і ми долучилися до прибирання території навколо вітряка.





Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.