середу, 3 квітня 2019 р.

Oil City та унікальні факти з історії Борислава




























Незабаром фінал обласного конкурсу проекту «ПрофіКемп». Багато цікавого дослідила учнівська команда «Oil City». А разом з профікемпиками й ми, як куратори, дізнавалися про щось нове або згадували раніше почуте. Разом з начальником відділу оборонної роботи, цивільного захисту та охорони довкілля Бориславської міської ради Володимиром Петровичем Прідуном цікавим стало відвідування озокеритової шахти, хоч сьогодні вона вже є історією міста. Для мене це дослідження особливо близьке, оскільки батько пропрацював на підприємстві шахтарем упродовж 16 років. Спогад  тривалістю більше як 30 років…Саме в такому віці, як учасники проекту, я мала можливість спуститися під землю та побачити важку працю робітників видобувної галузі.
Борислав свою промислову озокеритову кар’єру розпочав у 1855 році завдяки львів’янину Роберту Домсу, що знайшов цю корисну копалину на розмитих берегах річки Тисмениця та почав виготовляти з неї свічки. Сама назва «озокерит» походить від двох грецьких слів – «озо»(пахну) та «херос»(віск).  У науковій літературі його називають гірським або земним воском. Забарвлення буває жовто-коричневого, зелено-коричневого та чорного кольору.

Спочатку земний віск видобували поряд з ропою, яку черпали відрами з ям-криниць. Тисячі робітників  як вдень, так і вночі, копали ями глибиною 100-150 м, щоб натрапити на «воскове золото». У 1860-х роках озокеритовий промисел Галицької Каліфорнії, як тоді називали Борислав, запрацював на повну потужність.  Адже завдяки розробці нафтогазових покладів було знайдено великі підземні запаси   озокеритоносної руди. Так продовжувалось упродовж 25 років.
У 1880 році  французька фірма побудувала першу шахту в районі Волянки, яка мала імя австрійського цісаря Франца-Йосифа. Видобуток почали вести шахтним способом. Гірниче господарство мало розгалужену систему підземних штреків, вибоїв довжиною до 1000 м з транспортною мережею. Наземна інфраструктура також була потужною, оскільки працювали підйомники, дробильне обладнання, майстерні, котельні. Як робочий інструмент шахтарі застосовували відбійні молотки. І тільки цим людям було достеменно відомо, що таке праця під землею. Адже озокеритова шахта відмінна від інших типів шахт наявністю постійного та шаленого тиску гірських порід, частим руйнуванням штреків, присутністю нафтових випаровувань та метану. Всі ці умови завжди створюють  небезпеку вибуху від найменшої іскри, тим самим загрожуючи людському життю.

Спеціальний екстракційний цех, що ввели в експлуатацію в Бориславському рудоуправлінні в 1953 році, докорінно змінив процес переробки озокеритної руди. Видобутий озокерит вже не треба було випарювати з руди, а в такий спосіб  вилучалося тільки 30-35 %. Методом екстрагування розчинниками (бензином) вдавалося отримати 90-95% озокериту.
В історії бориславського озокериту є унікальні факти. Цей природний матеріал  був використаний для ізоляції першого міжконтинентального кабеля між США та Європою, прокладеного під водами Атлантичного океану. Підводний кабель працює вже понад 100 років! Крім промислового використання озокерит ще з 18-19 ст. стали застосовувати для лікування суглобів, що є ефективніше за грязелікування. Науковці зауважили, що терапевтична дія мінеральної води «Нафтуся» значно підсилюється, якщо застосовувати одноразові озокеритові аплікації.  Уявіть собі, наше місцеве підприємство було єдиним у країні постачальником медичного озокериту! Також при переробці земного воску одержували церезин для косметології, пасту для покращення ізоляційних властивостей діелектриків.

Після 1996 року видобуток унікального матеріалу припинився, і до 2003 року шахта працювала в режимі підтримки. Важко писати рядки, що Галицький озокеритовий промисел завершив своє існування.  На той час у молодій незалежній державі так склалися обставини, що стан промисловості погіршився. Продукція  стала досить дорогою. І для розширення ринків збуту треба було залучати інвесторів та закупляти нові технології для очищення.  Бориславська озокеритова шахта  -  це наша унікальна історія!
Олена Шевченко
Начальник відділу активної підтримки безробітних

Бориславської МФ ЛОЦЗ
І як завжди цікавий відеосюжет від учасниці команди Христини Демко. Подорожуте разом з нами та дізнавайтесь більше з командою Oil City. Приємного перегляду.



Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.