пʼятницю, 12 квітня 2019 р.

«Краєзнавці з Панєнської»


Вулиця Панєнська в Дубно

Команда з Дубна «Краєзнавці з Панєнської» дослідила  історію старовинної вулиці, на якій знаходиться їхня ЗОШ №1. Нині – це вулиця ім. Т.Г.Шевченка, який відвідав місто у 1846 році. А в 20-30-х роках минулого століття, коли Дубно належало  Польщі, вулицю називали Панєнська. Історія старовинних будівель, храмів, навчальних закладів, парку, що розмістився на Панєнській, спонукали профікемпівців створити за підсумками своїх розвідок оригінальну брошуру у формі дубового жолудя,  який є одним із символів Дубна.


Гортаючи сторінки книжечки зустрічаємо інформацію про цікаві туристичні об’єкти та місця однієї з Дубенських вулиць.

Монастир Чесного Хреста

      Твердиня й святиня міста 1 половини XVII ст., якою опікувався князь В.К.Острозький. Він приєднав до монастиря чимало особистих земель. Ченці користувалися князівськими привілеями. У 1584-1597 р.р. ігуменом монастиря був преподобний Іов Желізо (Почаївський), який одночасно працював і над переписуванням церковних книг. Тут у XVI ст. ієромонах Арсеній створив рукописне Четвероєвангліє, що нині зберігається у Російській державній бібліотеці. Згодом ієромонахом став о. Віталій, відомий своїм перекладом з грецької мови «Діоптри».
      З 1921 р. по 1939 р. – православна церква Чесного Хреста. Під час Другої світової війни монастир частково зруйновано та розібрано на будівельні матеріали. Повністю знищено монастирське кладовище, сад, заснований Іовом Желізом. Про монастир нагадує лишень самотня фігура поклінного хреста.


Літак-пам’ятник Іванову

      На в’їзді в Дубно з 1978 р. Височить літак-пам’ятник. Знизу літака встановлений барельєф – обличчя пілота і пам’ятна дошка Івану Івановичу Іванову, пілоту, що здійснив перший повітряний таран у небі над Дубенщиною 22 червня 1941 року, в день початку радянсько-німецької війни.



Монастир кармеліток
                                                               Черниці « їли стоячи, більшу частину
                                                               року ходили босі, спали в домовинах»
                                                                                                            І.К.Свєшніков
      Одна із найпомітніших окрас міста – монастир Кармеліток, який заснувала у 1660 р. Анастасія Чарнецька. Комплекс будівель монастиря збудований в стилі раннього бароко. Костел і келійний корпус з’єднані боковими фасадами; вздовж головного фасаду проходить арка – галерея. Над в’їзною брамою збудували дзвіницю у православному стилі, а над самим костелом – високий штиль з банею. Сьогодні тут хоспіс, де студенти медичного коледжу  проходять практику, та діючий православний Свято-Варваринський монастир. В обителі зберігаються мощі багатьох святих: Великомучениці Варвари, цілителя Великомученика Пантелеймона, преподобного Іова Почаївського та одного з немовлят, убитих царем Іродом у Віфлеємі. Дана споруда належить до пам’яток архітектури національного значення.

Дубенська загальноосвітня школа № 1

      Це школа, що має 127-річну історію. Вона є найстарішим навчальним закладом Волині. Розпочинається історія закладу у 1869 році, коли було відкрите двокласне міське училище в колишньому будиночку Т. Чацького. Теперішнє  приміщення школи було збудоване в 1891 році. Аналізуючи спогади, стає зрозуміло, що в закладі підтримувалися порядок та дисципліна, високі вимоги до знань. Завжди було актуальним учнівське самоврядування. За часів гімназії навчальний рік розпочинався загальною молитвою. Заклад мав кабінети-лаболаторії: фізичну та природничу. Пасіка налічувала до 30 вуликів. На території спортивного майданчика розміщувався сад та розарій.
      Шкільна форма практично завжди була обов’язковою.
      Вчительський та учнівський колективи зберігають та примножують добрі традиції закладу, створивши символіку школи, значки-емблеми школярів, капличку Святих Кирила та Мефодія, спортивний євромайданчик, два комп’ютерні класи, шкільний музей «Школа, тривалістю в життя»; осучаснили ландшафт та дизайн кабінетів і подвір'я.


Парк Шевченка

      Улюбленим місцем відпочинку дубенчат є міський парк Шевченка.
   Ще у далекому 19 ст. міщани платили податки княгині Боратинській за користування парком, де у вихідні та святкові дні лунала музика у виконанні духового оркестру.
      У будинку, що знаходиться в глибині дворика, засідала масонська ложа.
Сьогодні в цій будівлі – гуртожиток для студентів Дубенського професійного ліцею .
      У парку є дитячий майданчик, де завжди багато малечі.  Ваблять око дерев’яні фігури К. Острозького, Т. Бульби,   М. Грушевського, ангела з тризубом та інші, виконані майстром Миколою Бондарчуком.



1 коментар:

  1. Дуже цікавий матеріал, аж побувати захотілось у вас.

    Заступник директора по роботі з дітьми Кааланчацької ЦДБ Красновид С.О.

    ВідповістиВидалити

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.