четвер, 2 травня 2019 р.

Палац Красицького у Володимирці


Досліджуючи архітектурні пам’ятки свого районного центру, команда «Веселики Полісся» з Володимиреччини звернула свою увагу на будівлю, яку місцеві жителі називають палацом Красицького.  Чи не єдиний, що зберігся  на Поліссі маєток, - це  палац польського графа Фердинанда Красицького. Він був збудований у 1827 році у стилі ампір і мав багате зовнішнє оздоблення. Парк навкруги палацу був знаменитий рідкісними породами дерев, наприклад, європейськими акаціями. На територію парку не пускали нікого, а стежки тут були настільки широкими, що по них прогулювалися каретами.
На початку ХХ століття його викупила бельгійська родина де Пурбе, якій він і належав до 1939 року. Маєток не був зруйнований радянською владою тільки тому, що це приміщення вирішили використати під сиротинець. Тут же розміщувався відділ комуністичної пропаганди - до цих пір у стінах маєтку можна побачити плакати з комуністичними гаслами.
З 2002 по 2008 рік тут була православна церква, тому й досі зберігся хрест. Коли церква перейшла в окреме приміщення, маєток закрили.
«Веселики Полісся підготували інформаційну листівку про цю пам’ятку.



Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.