вівторок, 14 травня 2019 р.

Неповторна краса Рівненського бурштину


Після відвідання Музей бурштину в Рівному, «Рівненські магеллани» захотіли глибше дослідили властивості, застосування, правду, історію і легенди про цей чарівний камінь та поділитись найцікавішим з іншими учасниками проекту.



Бурштин - це скам'яніла смола стародавніх дерев, які росли на нашій планеті 38-120 млн. років тому. Його утворенню сприяла різка зміна рослинного покриву нашої планети. Рівненський бурштин утворився близько 40 млн. років тому в період, коли територія сучасної України була островом, а території сусідніх Білорусі та Польщі морем.
Оскільки за своїми фізико-хімічними властивостями рівненський бурштин практично не відрізняється від балтійського, то його деякі вчені називають балтійським. Але рівненський «сонячний камінь» має особливий зеленуватий відтінок і, за словами майстрів, він легший в обробці. 
Бурштин є аморфним, тобто не має кристалічної будови. Зустрічаються найрізноманітніші відтінки бурштину - від білого, блідо-жовтого, яскраво-золотистого до червоно-бурого. Найкращими є ті види бурштину, які мають колір воску, прозорі та червоні з жовтуватим відтінком. Серед ювелірів особливо цінуються шматочки бурштину з "ув'язненими" всередині бульбашками повітря або води.
Серед викопних знахідок в рівненському бурштині знайдені скорпіони, кліщі, павуки, комахи (оси, мурахи, клопи та ін.), а також нематоди, багатощетинкові черви і останки пір'я птахів і волосся ссавців.



У кінці XIX століття бурштин широко застосовувався для виготовлення приладдя для куріння як матеріал, який володіє бактерицидними властивостями. Вважається, що бурштинові мундштуки знижують шкоду, заподіяну курінням, - бурштинова кислота захоплює і нейтралізує канцерогенні смоли.
Вважається, що одягнутий близько до шиї, бурштин дає енергетичний імпульс сонним артеріям, очищає весь організм від шлаків. Бурштинове намисто навколо голови оберігає від головного болю, покращує душевний стан і пом'якшує несприятливий вплив поганої погоди. Цілющими є і прикраси з бурштину. Якщо носити бурштин на шиї, він може запобігти нападам астми. Намисто з нього допомагає при розладах функції щитовидної залози, при хворобах вух, очей, горла. Пластинками з бурштину натирають скроні при головному болю, а також суглоби, що болять при артритах. Раніше в одяг дитини або складки її білизни зашивали бурштинову намистинку, щоб захистити від лиха і хвороб.
У сучасній офіційній медицині бурштин використовують як сировину для одержання бурштинової кислоти, яка є прекрасним біостимулятором. До того ж вона має антитоксичні, протизапальні та антистресові властивості.
У міфології багатьох країн зустрічаються твердження, що в шматочках бурштина живуть духи. Кажуть, що цей мінерал здатний утішити людей, яких спіткало горе: він дає полегшення і надію на гарне майбутнє. У будинку потрібно обов'язково тримати кілька предметів з бурштину, щоб вберегти житло від пожеж і потрапляння блискавки.
Бурштин є каменем людей, що народилися під знаком Лева. Жінкам Левам потрібно носити в якості оберега перстні та сережки з бурштином. Вони вбережуть від пристріту. Чоловікам Левам можна носити запонки, шпильки для галстуків, брелоки з бурштину, щоб збільшити життєву силу і посилити інтуїцію.
До 1990-х років розробки рівненського бурштину велися кустарно. У 1993 році для видобутку бурштину промисловим способом було утворено державне підприємство «Укрбурштин» (ДП «Бурштин України»). Щорічний видобуток становив від 1 до 3 тонн.
На базі бурштинової фабрики «Бурштин України», в будівлі Рівненського будинку вчених у 2010р. відкритий Музей бурштину.
З 2014 року на Рівненщині ведеться активний нелегальний видобуток бурштину, що призвело до виникнення зони екологічного лиха. Експерти оцінюють обсяг нелегального видобутку бурштину на північному заході України від 120 до 300 тонн бурштину на рік з оборотом тіньового ринку – 200-300 млн доларів.




Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.